Látogatás

2022.12.07. 20:00

Simit sütöttek az időseknek a török fiatalok

Török kávéval, teával vendégelték meg a külföldi fiatalok a Liget otthon lakóit. Desszertnem úgynevezett simit, pirított szezonmagos perecet is kínáltak. Nem először jártak az intézménybe az egészségügyi szakiskolás fiatalok.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Sorakoztak a deszkán a tésztabucik. Miután megkeltek kinyújtották ezeket és a rudakat megpörgették és fonatok lettek belőle. Durdane Iyi az úgynevezett simit receptjét nagymamájától tanulta. A 17 éves fiatal először jár külföldön, hazánkban tölt el három hetet. 

– Egészségügyi intézményben tanulok és egy program révén a magyar intézményeket látogatjuk meg, segítünk a gondozói munkában – tette hozzá a török fiatal. Megjegyezte: az utóbbi időben nálunk egyre népszerűbb a férfiak körében is az ápoló hivatás. Három másik társával nem érkeztek üres kézzel. Az időseknek török kávét, teát kínáltak és több -féle süteményt, köztük az autentikus simitet is sütöttek. – Hagyomány, hogy a lányok 16-17 éves korukra már komplett tradicionális ételsort készítenek, a simit egy olyan kelt tészta, amelyet egy szőlőmustos szószba forgatnak, majd pirított szezámmag kerül rá és húsz perc alatt megsütik – mondta el Kétszeri Kármen, A Jövő Sugara Nonprofit Kft. koordinátora. A két kiló lisztből készült kenyérsütemény hamar elfogyott az idősek körében. – Nagyon ügyesek a fiatalok, ízlett a teájuk, az édességeik, a kávéjuk nekem kicsit gyenge volt, a perecük isteni finom ropogós – mondta el Karlovics Istvánné. Rózsi néni hozzátette: nagyon örültek a török finomságoknak, amelyeket először kóstolt meg. – Ők a második csoport, akik Törökországból érkeztek hazánkba, két idősotthonba is ellátogattak, ahol segítettek ágyazni, teríteni, a bátrabbak etettek is, de például pelenkázást is láttak – mondta el Nyári Renáta koordinátor. Hozzátette: a PTE Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziumban elméleti és gyakorlati tudást kaptak, az angol nyelvi órán lehetőségük volt kortársaikkal találkozni, gyakorolni a nyelvet.

 

–  A diákoknak meg kell tanulniuk, hogy a fizikai gondozás mellett a lelki, szellemi ápolás és közösség fejlesztés mennyire fontos feladatuk – mondta el Egly Kyra, A Jövő Sugara Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a program keretében a fonyódi Bacsák szakképző iskolába is ellátogattak, ahol a török diákok bemutatták kultúrájukat különböző szuvenírek segítségével. Jutott idő kirándulásra is, az ápolói asszisztensnek tanuló fiatalok ellátogattak a fővárosba, Pécsre és Szigetvárra. Azt is elmondták, hogy Magyarország kedves a szívüknek, Atilla révén rokonként kezelnek minket és szüleik is szívesen engedték el őket ide. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában