Helyettesítő

2022.12.14. 09:00

Több tucatnyi pirula hiánycikk a patikában

Igaz, hogy ugyanabból a hatóanyagból lehet tízféle termék is a gyógyszerpiacon, de a gyártó a költségeket „patikamérlegen mérte ki”. Tehát, ha valamelyik szer kiesik, akkor megnő a többiből a forgalom, és azok hamarabb elfogyhatnak. Ha eltűnik egy gyógyszer, akkor a helyettesítői is gyorsabban fogynak.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A kaposvári Észak-Nyugati Patikában mintegy 80 termék van hiánycikklistán. Ennél sokkal több fajtát rendelnek egyetlen nap alatt, de ennyi gyógyszert visszadob a számítógépes rendszer, hogy átmenetileg nem beszerezhető. Következő nap újrarendelik, hátha valamelyik szállítónál sikerrel járnak. 

– Ha küldenek is, csak néhány darabot hoznak, ami pillanatok alatt elfogy – mondta Kalota Veronika vezető. – Hogy mi az oka a gyógyszerek hiányának, azt a nagykereskedők tudnák. Hol az alapanyag, hol a segédanyag, de van, hogy a csomagolóanyag hiányzik, mert Ukrajnában gyártották hozzá a papírdobozt. Az év végén a gyógyszergyárak is csökkentett kapacitással dolgoznak, és a szállítási költségek is nőttek a megemelkedett gáz­olajár miatt. 

Torokfertőtlenítők, egy népszerű antibiotikum, egy száraz, köhögési ingerre gyakran felírt tabletta, gyerekeknek való lázcsillapító szirupok, szemcsepp, fájdalomcsillapító – csak néhány a hiányzó termékek közül. Pánikra nincs ok, de nem árt ha valaki időben beszerzi a gyógyszereit, ne hagyja az utolsó pillanatra, hangsúlyozta a gyógyszerész. Sok helyettesítő termék van ugyanabból a hatóanyagból, de ha éppen az sincs, akkor az orvost újra fel kell keresni, hogy írjon másik készítményt. 

A válság alatt mindenki meggondolja, hogy mire költi a pénzét, és van, aki a gyógyszereit is nehezen váltja ki. A gyógyszerek két kategóriába tartoznak: az egyik a fix áras, náluk a törvény meghatározza, hogy mennyibe kerül, de a többi szabadáras, azoknak az ára sajnos az inflációval együtt változik – magyarázta Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke. 

Ha a fix áras orvosságon a gyártóknak már veszteségük van, akkor ezt a veszteséget megpróbálják behozni, és ez emeli a szabadáras gyógyszerek árát. A fix áras, államilag támogatott gyógyszerek ára többségében 12 éve változatlan. Ez az ár már nagyon közel van a bekerülési költséghez, nincs rajta haszon. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége jelezte a problémát. A hatóanyagok ára a koronavírus-járvány óta növekedett, mert az ellátási útvonalak részben módosultak, és erre jött rá az energiaválságból adódó energiaár-növekedés. 

 

Nagyjából tíz százalékkal csökkent a patikák forgalma

A gyógyászati segédeszközök piacán már tavaly jelentkeztek problémák, mutatott rá Szabó Péter Balázs. Egy alumínium járóbot ára meghússzorozódott, a gyártók nehezen tudnák 1200 forintból előállítani, amennyire a támogatás szól. A segédeszközök egy részének beszerzésére van megoldás a kormány segítségével, de az inkontinencia termékeket, a felnőtt pelenkákat a patikák és a forgalmazók csak negatív árréssel, veszteséggel árusítják, mert a megszabott kiskereskedői ár miatt a patikákban jelentkezik a veszteség. A pandémia alatt még sok beteg bespájzolt a gyógyszerekből, sőt, akkor azt a kormány is javasolta, hogy aki tudja, 3 hónapra előre váltsa ki a gyógyszereit, hogy ne legyen túlterhelt az egészségügy. Ez azonban egyszeri kiugrást jelentett, mert azóta tíz százalékkal csökkent a patikák forgalma, ami azt jelzi, hogy a válságban a gyógyszerekkel is takarékosabban bánnak az emberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában