Közgyűlés

2023.01.06. 20:00

A covid és a háború ellenére sem álltak le a beruházások, hangzott el az ünnepi közgyűlésen

Amikor egy globalizált világ a darabjai hullik, akkor válik a legfontosabbá a szülőföldhöz tartozás – hangzott el a vármegyecímer adományozásának 525. alkalmából rendezett ünnepségen Vízkeresztkor a zamárdi Hotel Wellamarinban.

Kovács Gábor gabor2.kovacsvmediaworks.hu

Fotó: TIBOR KOVACS

A vármegyenapi ünnepi közgyűlés vendége volt Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Neszményi Zsolt főispán, Gelencsér Attila, Móring József Attila és Witzmann Mihály somogyi országgyűlési képviselők, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Varga László megyéspüspök és mások.      

– Éltek ezen a tájon gepidák, longobárdok, rómaiak, kelták és avarok – idézte fel házigazdaként Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. – Ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket a világban, tisztában kell lennünk a múlttal. 

Mára Zamárdi lett a dél-dunántúli régió egyik legdinamikusabban fejlődő települése, dobogós helyet ért el az idegenforgalmi adó és a vendégéjszakák számát tekintve az egész Balatonon, beszélt erről a polgármester. Két ciklus alatt a kormány 330 milliárd forinttal támogatta a térséget, ebből több mint 3 milliárd forint jutott Zamárdiba, említette meg Witzmann Mihály, siófoki országgyűlési képviselő. 

 

– Van okunk ünnepleni, mert mi somogyiak egy nagy családot alkotunk, és büszkék vagyunk a történelmi múltunk értékeire – mondta Witzmann Mihály. – Egy család képes tudatosan tervezni a jövőjét, és közösen megtenni a hozzá vezető utat. Hosszú idő telt el, hogy ismét vármegyéről beszélhessünk, arról a szent-istváni területi egységről, melyet közel ezer éven keresztül senki sem kérdőjelezett meg. 

– Őseinknek köszönhetően ma is biztonságban élhetünk Európa közepén – mondta Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke. – Távol kell magunkat tartani a háborútól, hogy tovább építkezhessünk, de a békét nem a szankciók hozzák el. 

A covid és a háborús időszak ellenére sem álltak le a beruházások Somogyban, hangsúlyozta. A 79 milliárdos keretű TOP Plusz eddig 52,4 százalékos felhasználásnál tart 195 sikeres pályázatnak köszönhetően, ami azt jelenti, hogy 41 milliárd forint már biztosan megérkezik a somogyi településekre. Zamárdi újabb 450 millió forint támogatáshoz juthat, amelyből az Orgona utcai közterületet és a szolgáltatóházat rehabilitálják majd. Biró Norbert a schengeni csatlakozás utáni helyzetet is értékelte. 

A nap díszvendége, Fábián Gergely, iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár Kaposváron született, és élete nagyobb részét somogyiként töltötte el. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy hosszú távú programot indított a kormány azért, hogy a magyar ipar versenyképes maradjon a megváltozott energiahelyzetben. Ennek az iparstratégiának fontos eleme a vidék fejlődése.  

Az ünnepi műsorban fellépett a Zamárdi Női Kar, a Kaposvár Helyőrségi Fúvószenekar, Balázs Izolda énekművész és a siófoki Balaton Táncegyüttes. Az ünnepi közgyűlés egyhangúlag elfogadta Gyenesei István javaslatát, hogy a megyecímer jelenjen meg a hivatalosan használt vármegyei önkormányzati bélyegzőkön.  

Fotós: Digitális Képarchívum  - http://dka.oszk.hu - DKA-017909

Átadták a megyenapi elismeréseket  

A Somogy Vármegyei Közgyűlés Somogy Polgáraiért Díjjal ismerte el Ács Attila, a Nagyszakácsi közös önkormányzati hivatal jegyzője, Bakos Ferenc siófoki író, haiku-költő, műfordító, Kaposvölgyiné Hangyál Mária Margit, a nagyberki közös önkormányzati hivatal jegyzője, Kulcsár László, a Kapos Hidro Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, a Marcali Mentők Közalapítvány, Nagy József, a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Novics Péter, a nagyatádi Novics és Társa Kft. ügyvezető igazgatója, Simon Kornél, a Siófoki Kórház-Rendelőintézet belgyógyász, kardiológus szakorvosa tevékenységét. Szitás Györgyi Magdolna, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház pulmonológiai osztályának főorvosa halála előtt néhány nappal vette át Biró Norberttől ugyanezt az elismerést. Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntető címet adományoztak a Balaton Táncegyüttesnek, a balatonfenyvesi kisvasútnak és Csikós Nagy Márton somogysárdi szobrászművésznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában