Szomorú megemlékezés

2023.01.20. 19:00

Az üvegbőröndnél emlékeztek a kitelepített németekre

Megbocsátani lehet, de felejteni nem – hangzott el azon az emlékünnepségen, amelyet az 1946. és 1948. között kitelepített németekre emlékezve tartottak pénteken a kaposvári vasútállomás előtt.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Muzslay Péter

Január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja, miután 1946-ban ezen a napon hagyta el az országot az első vonatszerelvény. Talán ugyanúgy havazott, mint most pénteken, ezért kényszerültek a kaposvári vasútállomás várótermébe a résztvevők. A Neuer Rosenchor kórus sváb dalokat énekelt, majd Filinger Margit tartott emlékbeszédet. A kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Kaposvári Német Közhasznú Egyesület közösen koszorúzott az üvegbőröndnél, Sörös Rita szobrászművész alkotásánál.  

megemlékezés üvegbőrönd svábok
 

– A kitelepítés nagyon sok családot tönkretett, sok szomorúságot okozott – mondta Schlichter Györgyné, a hagyományőrző egyesület elnöke. – Kötelességünk megemlékezni azokról, akiknek ezt a nehéz sorsot fel kellett vállalniuk.   

megemlékezés üvegbőrönd svábok
Fotós: Muzslay Péter

Azoknak a németek, akiket kitelepítettek, Magyarország volt a hazájuk, hívta fel a figyelmet erre Ottó Erzsébet, aki Münchenben is járt, ahol még sokan őrzik az emlékeiket a résztvevők közül. Generációkon átívelő tragédiát okoztak a történtek, erősítette meg Lakos Sándorné, akinek Gálosfán volt rokonsága.    

Fotós: Muzslay Péter

– A mi őseink is svábok voltak, még akkor is, ha a szülők közül sokan már nem beszélték a német nyelvet, de a gyökerek erősek – mondta Filinger Margit. – Nehezen dolgozták fel az érintettek a kitelepítés idején történteket. Még egyetemi oktató koromban a sváb tanítványaim igyekezték meginterjúvolni a falujukban maradottakat, de nagyon nehezen beszéltek erről, pedig a kisebb településeken élők jobban őrizték a sváb kultúrát.  

 

Az itt élő németek is emlékeztek  

Összesen 170 ezerre tehető a Magyarországról Németországba kitelepítettek száma, ebből mintegy 20 ezer volt a somogyi németség vesztesége. A hátramaradottak közül sokan döntöttek úgy, hogy elfelejtik még a nyelvet is, de mára támadtak új emlékezők, akik a napjainkban Somogyba költöző németek soraiból kerültek ki. A megemlékezésre eljött több olyan németországi német, akik Jutában és Alsóbogáton vettek házat, és azóta is itt élnek. Rajtuk kívül jelen volt még a Somogy Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője is.

Fotó: Muzslay Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában