Emelkedett rezsi

2023.01.24. 11:30

Fix gázárat fizethetnek, de még nem tudni mennyit

Rögzített áron kaphatják márciustól szeptember végéig a gázt az állami és önkormányzati intézmények, sőt az egyházak is egy pénteki rendelet alapján. Az érintetteknek öt munkanapjuk van eldönteni, hogy igénybe veszik-e, mert január 27-éig kell benyújtani a kérelmeket. A határidő jogvesztő.

Kovács Gábor [email protected]

305419862

Fotós: posteriori

Míg a rómahegyi Rippl-Rónai villa havi rezsiszámlája korábban 50-60 ezer forintra rúgott, az ősszel ez az összeg 400 ezer forintra emelkedett, felelte érdeklődésünkre Ábrahám Levente, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum igazgatója. Az energiaköltségek növekedése miatt az emlékház és látogatóközpont a téli időszakban zárva van, és csak temperáló fűtést használnak. Emiatt kedvező lesz a fűtésszámla, ám látogatók nem érkeznek. Az átmeneti lezárás része annak az intézkedéssorozatnak, amelynek segítségével 25 százalékot igyekeznek spórolni a város intézményei, miután ezt írta elő az önkormányzat, fejtette ki a múzeumigazgató. A működő részlegeik és a zárt épületek összességben remélhetően hozzák majd az előírt megtakarítást, de pontosan kiszámítani nem lehet, tette hozzá. Alszámlákat kapnak a szolgáltatótól, de miután közbeszerzésről van szó, önállóan nem dönthetnek arról, hogy igénylik-e a rögzített gázárt. 

Jelenleg a számolgatás előtt állnak az intézményekben, és nincs másként az önkormányzatoknál sem, tudtuk meg Schmidt Jenő tabi polgármestertől, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnökétől. A Magyar Közlöny ugyanis nem tartalmazza a rögzített árat, így most még nem lehet tudni, hogy megéri-e az ajánlott fix ár, az azonban kétségtelenül kedvező vonatkozása, hogy a szerződés alapján előre tudni lehet majd, hogy mennyit fizetnek az érintettek a következő hónapokban, fűzte hozzá. De hogy mennyi az annyi, az még nem derült ki. 

 A friss kormányrendeletben megnyitott lehetőséggel a költségvetési szervek, a helyi és nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, az állami és önkormányzati gazdasági társaságok és az egyházak élhetnek.A fixált árakra átállni kívánóknak nyilatkozniuk kell a földgázkereskedőjük felé arról, hogy a jogosultságuk fennáll, és igénybe veszik a módosított elszámolást. A nyilatkozatot az intézmény földgázkereskedője által e célra biztosított elektronikus felületen lehet benyújtani 5 munkanapon keresztül, egészen 2023. január 27-én éjfélig. A határidő jogvesztő, és csak a kereskedő elektronikus felületén keresztül hiánytalanul beküldött nyilatkozat érvényes. A rendeletben rögzített módszertan alapján számított árról a földgázszolgáltató két héten belül e-mailben tájékoztatja ügyfeleit, írta a minisztérium. Az állami MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. esetében mintegy 900 üzleti partner tehet eleget a jogszabályi kritériumoknak. A nemzetközi gázárak mára a korábbiaknál kedvezőbben alakulnak, de a további kilátásokat változatlanul rengeteg bizonytalanság övezi. 

 

Az egyházak mérlegelik a döntést  

Hamarosan megbeszélést tartanak a Magyarországi Református Egyház Missziói Szolgálatának vezetői, és az értekezleten dől el, hogy milyen ajánlást küldenek majd a gyülekezeteknek a fix árral kapcsolatban, felelte kérdésünkre Hajdú Zoltán Levente szóládi református lelkipásztor. Somogyban az energiaszolgáltatóval korábban megkötött szerződésektől függően alakultak az eddigi rezsiköltségek, és ez Szóládon nem eredményezett drámai emelkedést a gázárakban, sem a gyülekezeti ház, sem a református egyház által működtetett helyi óvoda vonatkozásában.     

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában