Csokonyavisonta

2023.01.27. 11:52

Földgázt kerestek és sírhelyet találtak

Ahogy korábban megírtuk földgáz után kutatnak a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL) Csokonyavisonta, dél-somogyi településen. Jelenleg a fúrási tevékenység előkészítő munkái zajlanak az egykori középkori erdőcsokonyai templom romjai mellett.

Marosi Gábor

A kép illusztráció. Forrás: Shutterstock

 Harasztia Attila, Csokonyavisonta polgármestere lapunknak elmondta, az egyik alap ásása közben sírhelyet találtak a szakemberek. Emiatt a szénhidrogén-kutatást addig nem lehet folytatni, amíg a régészek nem végeznek a feltárással. Ezt erősítette meg Bacsur György, a MOL PR-szakértője is, aki megkeresésünkre elmondta, ha végeznek a régészek, akkor folytatják a fúrási munkát. – Ha szénhidrogénre bukkanunk, akkor úgynevezett kútvizsgálati tesztet végzünk majd el – fogalmazott Bacsur György. – Mindez több hónapos folyamat. A kitermelés csak akkor kezdődhet el, ha a tesztek sikeresek lesznek. Egyelőre még azt sem tudjuk, mekkora gázmező van a területen. A pontos méretéről szintén csak a teszteket követően lesz információnk – hangsúlyozta a MOL PR-szakértője. Csokonyavisonta térségben több működő mezője is van a MOL-nak, ahol aktív kitermelés folyik, de a fürdőtelepülés közvetlen közelében még nincs termelés. 
Harasztia Attila, a falu polgármestere arról is beszélt, a termelésről az elmúlt napokban egyeztettek a MOL szakembereivel. Az eseményen elhangzott, az olajtársaság célja, hogy minél több hazai nyersanyaglelőhelyet vonjon be a termelésbe. Hozzátette, ha sikeresek lesznek a kutatófeltárások, akkor várhatóan a nyárig elindulhat a földgáz kitermelése.

Ha végeznek a régészek, akkor folytatják a fúrási munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában