Lelőhely feltárás

2023.01.24. 10:50

Gáz van Csokonyavisontán

Földgáz feltárását és kitermelés beindítását végzik a MOL Csokonyavisontán.

Fotó: Shutterstock

Csokonyavisonta közösségi oldalán osztotta meg a hírt, hogy a falu polgármesterének és az érintett gazdákkal valamint a MOL szakemberei a részvételével, helyszíni terepbejárást tartottak a GB-11-es számú, már meglévő feltárt földgáz kúthoz vezető 0582-es út nyomvonalán. Az egyeztetés célja az önkormányzati út kimért, kijelölt, térkép szerinti és az évtizedek alatt kialakult valóságbeli nyomvonalának összehangolása volt. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a MOL szeretné ideiglenes (betonlapokkal fedve), vagy tartós (murvás) megoldással szilárd burkolatúvá alakítani az utat, és nyárig beindítani a termelést.

A MOL stratégiai célja, hogy a nemzetközi hatások csökkentése érdekében minél szélesebb körben hazai nyersanyag lelőhelyeket vonjon be a termelésbe. Ennek a stratégiának a megvalósítása okán jutottak el a MOL szakemberi településre.

Az egyeztetés következő állomásaként megtekintették az elindított fúrási munkálatokat. A régi vasúti töltésen kialakított szilárd burkolatú út már elkészült, azon haladva jutottak el a kijelölt munkaterületig. Az egykori középkori erdőcsokonyai templom (a képen balra fával borított terület) romjai mellett kialakított munkaterületen már láthatóak a fúrótorony alapozási munkálatai. Sajnos az egyik alap ásása közben sírhelyet találtak - a középkorban jellemző volt, hogy a templomok közelébe temetkeztek- így szükséges a terület régészeti feltárása. Emiatt a munkálatok kezdése tolódik. A szakadó esőben megtartott egyeztetés, helyszín bejárás az időjárási nehézségek ellenére eredményesnek minősíthető. A település szempontjából kiemelkedő jelentőségű beruházásokat végez, és tervez a MOL jelenleg Csokonyavisontán. 

Borító képünk illusztráció!

 

 

Címkék#somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában