Érzelmi biztonság is kell

2023.01.10. 09:00

Jól jön az adómentesség, de érzelmi biztonság is kell a családalapításhoz

Több tízezer nő élhet már az idén azzal az adómentességgel, amelyet a kormány biztosít számukra egy új rendelettel. Akár havi 75 ezer forint is maradhat a 30 év alatti anyák zsebében az új szja-mentességgel. A szülővé váláshoz nemcsak anyagi, hanem érzelmi biztonság is kell.

Kovács Gábor

Fotós: Lang Robert Kaposvar

Január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 évnél fiatalabb nőknek, akik gyermeket vállalnak. Az előzetes becslések szerint már az idén legalább 20-30 ezren lesznek rá jogosultak. Az érintettek általában nem túl sokáig élvezhetik az intézkedés előnyeit az adatok alapján, a magyar nők átlagosan 29 évesek első gyermekük születésekor. 

Az szja-mentesség már a magzat 91 napos korától jár, azonban az a nő, aki tavaly, tehát még a rendelet hatályba lépése előtt esett teherbe, csak azután számíthat a támogatásra, ahogy a gyermek napvilágot látott. Még nem lehet megmondani, hány nő él majd a lehetőséggel, az azonban biztos, hogy a KSH statisztikái szerint 2015 óta minden évben 7-8 ezerrel kevesebb nő szül 30 éves kor alatt, mint afölött. Tavalyelőtt több mint 50 ezer anya szült 30 pluszosan, míg a 25 és 29 év közötti édesanyák száma 24–25 ezret tesz ki egy év alatt. 

A személyijövedelemadó-men­tesség – ami egyébként a 25 év alatti fiataloknak alapból jár – a gyermekgondozási ellátások, a csed és a gyed idején is érvényesíthető. A NAV tájékoztatója szerint a támogatás felső határa havi 75 ezer forint. 

A gyermekvállalás ideje azonban erősen kitolódott. – Ma már jellemzően nem a húszas éveik elején válnak szülővé a párok, hanem a harmincas éveik kezdetén, vagy azt követően – értékelte kérésünkre Máté Mártonné, balatonboglári szakpszichológus. – Addigra a döntéseiket sokkal körültekintőbben hozzák meg. Annak, hogy gyermeket megfontoltan vállaljanak, csak egy része gazdasági kérdés, azt gondolom, hogy ebben az érzelmek nagyobb szerepet játszanak. 

Vagyis a szakember szerint a fiatalokat inkább az befolyásolja, hogy találnak-e megfelelő párt, akivel a gyermeküket biztonságban fel tudják nevelni, és ehhez megfelelőek-e a körülmények. A párkeresés azonban nem könnyű manapság, mert az online világban a személyes kapcsolatok és kötődések mennyisége és minősége csökkent. Sokat mozognak a világban a mai fiatalok, ám a kapcsolatépítésre kevesebb energiát szánnak, márpedig ez a felelős szülővé váláshoz elengedhetetlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában