2023.01.27. 17:39
Közösen tartották meg a projektzárót a horvátokkal
A Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola valamint a horvátországi Virovitica Szakképző Iskola közös projektjének zárórendezvényét pénteken tartották a Hotel Dorottyában Kaposváron.
A harminc-harminc magyar és horvát cukrász, szakács és pincér tanulón kívül a két országból tizennyolc szakmai oktató is részt vett a kétéves programban.
– Sikeresen zárult a projekt, s gratulálok a két iskola igazgatójának és munkatársainak, hogy eredményesen együttműködtek – hangsúlyozta Drago Horvat, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja. – Az oktatásban is fontos a két ország közötti, határon átnyúló kapcsolat. A pályázat kölcsönösen előnyös lehetőséget teremtett, melynek révén a két tanintézmény diákjai tovább bővíthették tudásukat.
Pavica Biondic-Ivankovic, a Virovitica Szakképző Iskola igazgatója azt mondta: a résztvevők nem csak a szomszédos ország gasztronómiai sokszínűségét ismerték meg, hanem a modern vendéglátóipari trendekből is ízelítőt kaptak. Az oktatás és a helyszíni gyakorlati továbbképzés a fiatalok és a szakoktatók javát egyaránt szolgálták, s a pályázati támogatás révén új eszközöket is vehettek.
Pavica Biondic-Ivankovic szerint a két középiskola között jó szakmai kapcsolat alakult ki, melyre hosszabb távon is építeni lehet.
Kárász László, a KSZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola igazgatója kiemelte, valamennyi szakmai célt pontosan, határidőre teljesítették. S a horvátországi iskolai küldöttség legutóbbi látogatását a héten viszonozták a kaposváriak.
– Szakácstanulóink tihanyi módra készítették el a süllőt, s a kacsamellen kívül sertés szűzérmét is tálaltak – mondta. – Középiskolásaink eredményesen helytálltak, s lényeges, hogy az új szakmai eljárások érezhetően felkeltették a somogyi fiatalok érdeklődését, a megszerzett tapasztalatokat későbbi pályafutásuk során is hasznosíthatják.