Piaci körkép

2023.01.06. 13:58

Megfordult a mérleg nyelve: sokszor olcsóbb az őstermelői portéka

A somogyi őstermelőkre mozgalmas idény vár 2023-ban, a költségek lefaragásán kívül újabb portékák piacra dobásával igyekeznek talpon maradni. A házi ízeknek nincs párjuk, a kolbász, a szalonna, a sajt és a lekvár mellett  szörpöt is árulnak, s az ínycsiklandozó kínálat hamarosan bővülhet.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

Zömbik Sándor látrányi őstermelő füstölt húsáru-értékesítéssel foglalkozik. A kolbászok, májasok és hurkákon kívül tepertőt és sertészsírt is eladnak helyben. A 49 éves férfi azt mondta: főleg helyi és környékbeli vásárlójuk van. Saját sertést dolgoznak fel, általában két hetente vágnak. 

- A nyáron grillkolbászt is árulunk - mondta. - Ebből szeretnénk majd újabb fajtát készíteni.

Krista Zoltán ságvári őstermelő szerint amíg sok boltban, áruházban elszabadultak az élelmiszerárak, addig az őstermelők portékáinak jelentős része nem vagy minimális mértékben drágult. Így már nem csak a friss, hagyományos ízek szólnak gyakran a helyi áruk mellett, hanem az ár is

- A mustban eltett termékeken kívül savanyúságot és zöldségkrémeket is készítünk - mondta az 53 éves gazdálkodó.  - Kínálatunkban mustban eltett cékla, csalamádé továbbá bodzavirág, akác, citromfű és cseresznye szörp is található, s tárkonyos zöldségkrémet, illetve rozmaringos hagymakrémet is szállítunk piacra

 

Krista Zoltán 2013 óta őstermelő, s arra a felvetésre, hogy van-e ok az ünneplésre, azt mondta: volt egy szint, ahonnét elindult, s úgy érzi, hogy minden téren sikerült a fejlődés. Termékeire a legbüszkébb, s arra, hogy nem másokat  másolnak, hanem igyekeztek innovatívak maradni.  Azon túl, hogy megőrizték a nagyszülők ízvilágát, a saját termékeiket megpróbálják tovább fejleszteni.

- Olyan terméket igyekszünk előállítani, ami másnak nincs - mondta. - A piaci  réseket igyekszünk megtalálni, nagy figyelmet fordítunk a vásárlók igényeire. Általában négy helyszínen áruljuk termékeinket: a zamárdi Patkó piacon,  a siófoki Krúdy gasztró piacon, a bárdudvarnoki a Petörke-portékán és a vendégházunknál.

Krista Zoltán már a 2023-as szezonra készül, várhatóan  egy újabb zöldségkrémmel és szörppel bővül a kínálatuk. A ságvári őstermelő szerint az infláció okozta általános áremelkedés nap mint nap érezhető. Ahhoz, hogy a piacra autóval eljusson, drága benzint vásárol, s a gépek üzemeltetése is egyre többe kerül. Így is megpróbál talpon maradni, fejlődni, ha egy árucikk vagy szolgáltatás  20 százalékkal drágul, akkor a termékei között megpróbálja szétszórni a növekedést vagyis bizonyos általa forgalmazott portékán nagyobb az árrés, a másikon kisebb. Kiemelte: 

 fő cél, hogy 2023-ban legalább azt a forgalmat elérjék, mint tavaly, s megmaradjanak a vásárlóik. 

Bónai András simonfai méhész több mint öt éve őstermelő, jelenleg 120 méhcsaládja van. Hangsúlyozta: a 2022-es idény jó volt, alapvetően akác és hársmézet állított elő. Feleségével együtt a mézen kívül  fagyasztott  virágport is értékesítenek egy szövetkezetnek, s 2023-tól a vásárlóknak szárított virágport is el akarnak adni. S néhány éven belül a biominősítés megszerzése a céljuk, ezzel ugyanis tovább tudják fejleszteni a gazdaságukat. 

 

A vásárlók értékelik a somogyi minőséget

Kecske, illetve tehéntej és sajtok: Király Katalin gálosfai őstermelő ezeket is árulja Télen többek közt az érlelt, és füstölt sajtokra van kereslet, s tejfölt, kefirt és joghurtot is eladnak. Újdonság, hogy az idén tejszínt és vajat is szeretnének készíteni.

- A somogyi őstermelők termékei népszerűek, sokan látogatnak el a helyi piacokra - hangsúlyozta  Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi alelnöke. - A kolbásztól a szörpön át a lekvárig sok fajta finom terméket készítenek, s  a kereslet bizonyítja: szükség van a helyi, hagyományos ízekre. A piac igényli az újdonságot, s az idén minden bizonnyal egyes termelők újabb terméket próbálnak árulni. 

Kaposvári Nagypiac aktuális árai

2023. január 06.

S-es méretű tojás

71 Ft/db-tól

Házi tej

300 Ft/l-től

Mandarin 

790 Ft/kg-tól

Citrom

990 Ft/kg-tól

Narancs

599 Ft/kg-tól

Moldova szőlő

1500 Ft/kg-tól

Málna

1800 Ft/doboz

Áfonya

1200 Ft/20dkg

Friss eper

3990 Ft/kg-tól

Gránátalma

550 Ft/db-tól

Gesztenye

1500 Ft/kg-tól

Fejes saláta

350 Ft/db-tól

Piros retek

250 Ft/cs-tól

Karfiol

699 Ft/kg-tól

Póréhagyma

390 Ft/db-tól

Spenót

1500 Ft/kg-tól

Csirkecomb

699 Ft/kg-tól

Csirkemell filé

1499 Ft/ kg-tól

Termelői egész csirke

2200 Ft/kg-tól

Kocsonyahús

890 Ft/kg-tól

Hátsó csülök

1590 Ft/kg-tól

Lecsókolbász

1750 Ft/kg-tól

Disznósajt

2200 Ft/kg-tól

Töpörtyű

5000 Ft/kg-tól

Angol szalonna

4200 Ft/kg-tól

Termelői sajtkülönlegesség

4000 Ft/kg-tól

Ecetes kerékrépa

550 Ft/ü-től

Házi cseresznye befőtt

900 Ft/ü-től

Berkenyelé

2000 Ft/ü

Homoktövislé

3000 Ft/ü

Csicseriborsó

700 Ft/fél kg

Vöröslencse

800 Ft/fél kg

Aszalt s. dinnye

590 Ft/cs

Aszalt sárgabarack

590 Ft/cs

Vegyes virágméz

2200 Ft/kg-tól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában