Dráguló diploma

2023.01.15. 14:00

Mélyebb zseb kell a fizetős képzésekhez

Több felsőoktatási intézmény úgy döntött, hogy emel az önköltséges képzések árain. A gazdasági szakokat jóval drágábban hirdetik, mint tavaly ilyenkor. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán a kereskedelem és marketing önköltséges szak drágult 2021-ben a legnagyobb mértékben, félévente 350 ezer forintot kell fizetni.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Bizse Bettina pénzügy és számvitel szakon tanul a MATE Kaposvári Campusán. – Félévente 195 ezer forintba kerül a képzés, diákmunkát vállaltam, egy gazdasági társaságnál adminisztrációs munkát végzek, hogy tudjam fizetni a tanulmányaimat – mondta el a végzős hallgató. Hozzátette: sikeresen pályázott ösztöndíjra, így a költségei felét tudja előteremteni, a többit a szülei kipótolják. 

Több mint 28 ezren jelöltek meg valamilyen gazdasági képzést a 2022-es felvételin. A gazdaságtudományi terület évek óta nagyon népszerű, sokan az önköltség fizetését is vállalják, hogy ezen a területen tanuljanak. A gazdálkodási és menedzsment szakot például a legnagyobb budapesti egyetemek a 2023-as felvételin 280 és 550 ezer forint közötti féléves tandíjjal hirdetik, míg a vidéki tudományegyetemeken 225 és 350 ezer forint közötti önköltséget szabtak meg. A jogászképzések egy része is drágább, átlagosan 10–15 ezer forinttal. A bölcsész- és társadalomtudományi képzések árai a legtöbb egyetemen nem emelkednek. 

A csúcstartó továbbra is az orvosi és fogorvosi önköltséges képzés, amely félévente 350 ezer forintba kerül. Megkeresésünkre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa azt közölte, hogy a 2022. évi felvételi eljáráshoz viszonyítva az idei felvételi eljárásban a meghirdetett szakok önköltségi díja nem emelkedett. Korábban, a 2021-es intézményi egyesülés követően nőttek az önköltségi díjak. A gazdaságtudományi terület szakjainak önköltségi díja emelkedett jelentősen a 2021. évi eljáráshoz képest. A kereskedelem és marketing szakon volt a legnagyobb mértékű változás 195 ezer forintról 350 ezer forint lett az önköltségi díj. A képzések díja 200 ezer forintról indul és a legdrágább a színművész és fotográfia szak, amely félévente 950 ezer forintba kerül. 

A 2021/22 őszi félévben a hallgatók harmincöt, a 2022/23-as őszi félévben huszonhat százaléka tanult önköltséges formában. A minimálbér emelkedésével a középszintű érettségi díja is nő, a tavaszi vizsgaidőszakban 15 százalékkal emelkedik, így vizsgánként 35 000 forintba kerül, az emelt szintű érettségi ára pedig 25 százalékkal lesz magasabb, vagyis vizsgánként 58 ezer forintot kell majd fizetni. Jó hír, hogy a felsőoktatási felvételi eljárási díja nem változik. Három jelentkezési helyet továbbra is ingyen jelölhettek meg, a további helyekért 2000–2000 forintot kell fizetni. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában