Kóstoló a sikerből

2023.01.19. 15:55

Süngombás sajttal erősödik az immunrendszerünk

Egészségvédő hatású élelmiszereket fejlesztett a Fino-Food Kft., valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa az elmúlt években. A mintegy 1 milliárd 800 millió forint értékű programban sajt és joghurt féleségeket alkottak meg. Az felsőoktatási intézmény pedig több beruházással gazdagodott.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Bolti forgalomban még nem kaphatók a Fino-Food Kft. legújabb termékei, a fejlesztési program csütörtöki záróeseményén azonban már meg lehetett kóstolni az élelmiszereket. Szommerné Egyed Linda a Fino-Food Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, olyan terméket akartak előállítani, amivel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél többen fogyasszanak tejkészítményt, és az adott élelmiszer egészségvédő hatású legyen.

A termékeknek háromféle fő összetevőjük van. Az egyik egy rostféleség, a süngomba, aminek magas a cink és a szeléntartalma. A sajt és a joghurt tartalmaz még D-vitamint és lizint is. Szommerné Egyed Linda hangsúlyozta, ezekkel az alkotóelemekkel egy abszolút turbósított energia- és immunerősítő terméket fejlesztettek ki.

Fotós: Lang R. 

Mezőszentgyörgyi Dávid a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese a programzáró eseményen elmondta, a Fino-Food Kft.-vel közös együttműködésből a kaposvári campus is profitált. A program részeként takarmányozási kísérleteket folytattak, felépítettek egy istállót és beszereztek egy robotfejőgépet. – Minden beruházás az oktatást és kutatást erősíti az egyetemen – hangsúlyozta Mezőszentgyörgyi Dávid. – A fejlesztéseknek köszönhetően a hallgatók a legmodernebb technológiát ismerhetik meg és használhatják a tanulmányaik során – tette hozzá a stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes.

MATE gyuricza
Fotós: Lang R.

Gyuricza Csaba a MATE rektora kiemelte, amikor létrejött a felsőoktatási intézmény, akkor azt a célt tűzték ki, hogy a jövőben csak olyan kutatásokat és fejlesztőmunkát folytatnak, ami vállalati partnerekkel együtt tud megvalósulni. Hozzátette, az elmúlt időszakban megduplázták a kutatás-fejlesztési programjaikat 20-ról 40 milliárd forintra.

 

Világtérképre került a MATE 

A projektzáró esemény után, a felvételivel kapcsolatos sajtótájékoztatón Gyuricza Csaba arról beszélt, néhány évvel ezelőtt, amikor a Kaposvári Egyetem önállósága megszűnt, akkor sokan elkezdték „temetni” a város felsőoktatását. A rektor kiemelte, azzal, hogy a kaposvári intézmény a MATE része lett erősödött a térség felsőoktatása. – Ezt a számok és az eredmények azóta bizonyították is – mondta Gyuricza Csaba. – A kaposvári egyetem korábban sohasem volt rajta a világ felsőoktatási térképén. Az elmúlt időszakban azonban a MATE már megtalálható a legjobbak között. A korábbi néggyel ellentéteben, ma már öt tudományterületen folyik felsőfokú képzés Kaposváron. Csak olyan képzések vannak, amire a társadalomnak, a piacnak és a térségnek is szüksége van. Ez rendkívül fontos, hiszen ahhoz, hogy megmaradjon a vidék, iskolák kellenek – tette hozzá Gyuricza Csaba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában