Fotók és videó!

2023.01.07. 16:02

Szenteltvíz tartja távol a gonoszt és a rontást

Még 1987–88 tájékán élesztették újjá azt a népszokást, hogy vízkeresztkor a helyiek a szőlősgyöröki portákat sorra megszentelték, nagy összefogásban és vigasságban.

K. G.

A népi hagyomány szerencsehozó és gonoszűző jelleget tulajdonított a papi áldásnak. Rövid kihagyás után a tradíció több mint egy évtizede támadt fel újra, főképpen Klotz Péter polgármester ösztönzésére, és azóta töretlenül megtartják minden évben. 

Az idén január 6-án, pénteken 20 ingatlant, lakóházakat és borospincéket szenteltek meg Arányi Zoltán lengyeltóti plébános közreműködésével. Ez a szám néggyel több, mint tavaly, mert minden évben kicsivel többen vannak. A szokást ebben az évben is vidám diskurálással, borozással körítették a szőlősgyörökiek, akik mindig igyekeznek továbbvinni a hagyományt. E szerint szokás volt a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták vele, hogy áldás legyen a házon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában