Vagyonvédelem

2023.01.17. 09:00

Többe kerül a biztonság és hogy rend legyen a lelátón

A vagyonvédelemre szakosodott vállalkozások akár 20 százalékkal is többet számlázhatnak 2023-ban, az áregyeztetések ezekben a napokban is tartanak. Az infláción kívül jelentősen nőtt a munkabér, így ha a megrendelők az idén is biztonságban akarják érezni magukat, többet kell fizetniük.

Harsányi Miklós

A Kaposvári Rákóczi FC (zöldben) egygólos vereséget szenvedett a Győrtől a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

Fotós: Lang Róbert

– Külföldi cégeknek is dolgozunk, s van, ahol jó néven veszik, ha a vagyonőr angolul vagy németül alapszinten beszél – hangsúlyozta Göncz Gábor, a kaposvári Avant Guarde Kft. ügyvezető igazgatója. – Bár sok minden történt az utóbbi időben, de szerintem bizonyos, hogy 2023-ban nem csökken a megrendelés. Folyamatos az ipari termelés Somogyban, s a mezőgazdasági vállalkozások is igénylik ezt a szolgáltatást. Lehet, hogy egyes cégeknél év közben átcsoportosítást hajtanak végre, de a biztonságra akkor is szükségük lesz. Folyamatosan alkalmazkodunk az elvárásokhoz. 

Az 1997-ben bejegyzett kaposvári cég az első üzleti évben 10 vagyonőrnek biztosított munkát, s három vállalkozással alakított ki együttműködést. Jelenleg csaknem 100 dolgozót foglalkoztatnak, s régiónkban 23, döntően nagyvállalattal állnak kapcsolatban. Somogyon kívül tolnai, baranyai és zalai megbízásuk is van. Az ipari társaságokon kívül agrár­cégekkel is szoros kapcsolatot alakítottak ki az elmúlt időszakban is, s több olyan partnerük van, akiknek kezdetek óta dolgoznak. Göncz Gábor kiemelte: a minőségi szolgáltatás folyamatos biztosításához elengedhetetlen, hogy a biztonsági őrök anyagilag is motiváltak legyenek. Cégük a garantált bérminimum felett fizet. 

– A költségnövekedés és az infláció következménye, hogy 2023-ban 10–20 százalékkal is nőhetnek a szolgáltatási díjak – mondta Göncz Gábor. – Nálunk is zajlanak még a tárgyalások, amelyeket előreláthatóan január végéig befejezünk. 

Palkovics Dániel, a kaposvári Som-Plast Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: saját dolgozóik végzik az őrszolgálatot. Éjjel-nappal vigyáznak a telepre, ez a megoldás bevált eddig. A Videoton Kaposváron és Marcaliban 2022-ben több mint 100 millió forintot fordított az élő erős őrzés-védelemre, jelenleg is az egyik szolgáltató dolgozik nekik. Fábián Balázs igazgató azt mondta: a kamerarendszerüket néhány éve önerőből korszerűsítették, melynek költsége meghaladta a tízmillió forintot. Így ma már Kaposváron közel hetven kamera működik, Marcaliban tizenöt. Most azon gondolkodnak, hogy továbbfejlesztik a beléptetőrendszert. 

– Szükség van az új technikai megoldásokra, csak Kaposváron nagyjából 30 ezer négyzetméternyi területet építettek be – hangsúlyozta. 
– A külső-belső biztonságot igyekszünk tovább erősíteni, a szerelőcsarnokainkba csak az arra jogosultak léphetnek be. 

Komoly visszatartó ereje van a kamerarendszereknek
– Régen személyi őrzés volt nálunk, ma már kamerák, és riasztóberendezések óvják a céget – mondta Albertus Balázs, a nagybajomi Nafa Faipari Kft. ügyvezető igazgatója. – Szerintem a technikának is van visszatartó ereje. Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy saját alkalmazottakkal oldják meg a telephely védelmét. Vannak köztük olyan munkatársak is, akik már nem végzik a korábbi nehéz fizikai munkát, de tovább foglalkoztatják őket ezen a területen. S egy nagy beruházás során 2022-ben kiépítettek egy új kamerarendszert is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában