Gyérítés

2023.01.18. 14:00

Túlságosan nagy étvágyú, ezért lövik ki a kárókatonát

Ezernyolcszáz nagy kárókatonát lőttek ki tavaly a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai a Balaton körül engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésünkben lévő tógazdaságokban. November elseje és március 31-e között van engedélyük a madarakat kilőni, ám a tógazdaságukban egész évben gyéríthetnek.

G. L.

Tájékoztatásuk szerint a Balatonon már nemcsak a korábbi négy helyszínen, hanem a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövésre, a nyílt vízről viszont továbbra sincs lehetőségük lőni. A gyérítéseket folyamatosan végezik a tél folyamán. Az elejtett kárókatonák sokszor elérhetetlen helyekre esnek, de ha sikerül fellelni a tetemeket, akkor nyílik lehetőség megvizsgálni ezeket. A felnyitott példányokban keszegfélék és egy süllő maradványait találták. A kárókatona képes egy nap alatt egy kiló halat is elfogyasztani a legértékesebb fajtákból. Táplálékszerzésükkor ráadásul sok halat meg is sebeznek, miközben ürülékük miatt pusztulnak a tóparti fák. A kis kárókatona egyébként védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában