Enyhe tél

2023.01.12. 06:57

Újra füstölögnek a házakon a régen használt kémények

Egyre több háztartásban kérik, hogy a kéményseprők vizsgálják át az ingatlan fűtőberendezéseit, kéményeit. Sokan ellenőriztetik a fatüzelésű kályhák, kandallók kéményeit, ugyanis a magas energiaköltségek miatt aki csak teheti, fával segít rá a gázfűtésre.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Több mint hétezerszer hívták 2022-ben a kéményseprők a Somogy Vármegyei Ellátási Csoportot. Sokszor kértek tőlük tanácsot, hogy az égéstermék-elvezetőjük megfelelő-e, s a kivezetésre milyen berendezés köthető. A somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint 2022-ben szeptember és december között csaknem 4000 megkeresés érkezett fatüzelésű berendezés ellenőrzésére. Azt tapasztalják, hogy a legtöbb probléma a kémények karbantartásának hiányára vezethető vissza. A helytelen tűzrakás és a nem megfelelő tüzelőanyag használata miatt az égéstermék-elvezetőkben lerakódik és meg­gyulladhat a korom. 

További problémát okozhat a jól szigetelő nyílászárók nem megfelelő beépítése. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő biztonságos üzemeltetéshez. Ez a legtöbb esetben megoldható légbevezető beszerelésével, ezen túlmenően pedig érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt két­évente, ha szilárd tüzelőanyaggal, akkor pedig évente érdemes szakemberrel ellenőriztetni. A weboldalon az online ügyintézés menüpontban lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél, vagy a 1818-as telefonszámon keressük őket. 

A Magyar Tűzoltó Szövetség tavaly május végén indított füstmentes kampányt. A program keretében hatszáz füstérzékelő készülék jutott a somogyi háztartásokba, működésüket egy éven át követik nyomon. Bodó László, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (Kötél) vezetője elmondta: az önkéntes tűzoltó szervezetek figyelik a készülékeket, eddig nem észleltek riasztást. 
– Az enyhe téli időben kevesebbet fűtünk. Amikor keményebb hidegek vannak, többször előfordul, hogy a tetőtéri gerendák, amelyeket beépítettek a kéményekhez, beizzanak, kigyulladnak. De a kályhából kieső parázs is gondot okozhat – emelte ki Bodó László. Megjegyezte: vannak olyan európai országok, ahol kötelező a füstjelző, a kampánnyal szeretnék a veszélyre és a megoldás módjára felhívni a figyelmet.

Kevesebb lakástűz és szén-monoxid-mérgezés volt

Somogyban tavaly összesen 298 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, 34 esettel kevesebbhez, mint 2021-ben – tájékoztatott a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A lakástüzekben 2021-ben hatan, míg 2022-ben ketten vesztették életüket. 2022-ben a somogyi lakástüzek közül a leghosszabb beavatkozás csaknem öt órán át tartott, miután május utolsó napján kigyulladt egy több mint száz négyzetméteres faház Buzsákon. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. Hetvenöt esetben a kéményben keletkezett tűz Somogyban. A szén-monoxid-érzékelők terjedésének köszönhetően 21 százalékkal csökkent a mérgezések száma. Tavaly 28 alkalommal riasztották a somogyi tűzoltókat szén-monoxiddal összefüggő esethez, tizenkétszer kevesebbszer, mint 2021-ben. Az érintett lakások közül 24-ben volt szén-monoxid-érzékelő, amely időben jelezte a bajt. Tévhit, hogy csak a gázkazán lehet veszélyes, minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő, aminek lehet látni a lángját, forrása lehet a szén-monoxidnak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában