Fotók

2023.01.16. 13:45

Volt sütnivalójuk a horvát cukrászoktatóknak Kaposváron

Kossuth-kiflit, Rákóczi-túróst és mákos gubát is készítettek azon a hétfői szakmai napon, melyen a KSZC Széchenyi István Technikum és Szakképzőiskola valamint a horvátországi Virovitica Szakképző Iskola oktatói vettek részt. Összesen 18 oktató kapcsolódott a továbbképzésbe, ahol a hagyományos cukrászat modern megközelítésének oktatásáról esett szó.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Nagyon vonzó környezet fogadott Kaposváron, kíváncsian vártam a szakmai találkozót – mondta Melita Balnovic, a verőcei szakképző iskola cukrász szakoktatója. – Szerintem hasznos projektről van szó, lényeges, hogy az oktatók is tisztában legyenek azokat az új trendekkel, amelyeket később az oktatásban is hasznosíthatnak. Ez pillanatnyilag és hosszú távon is fontos. Nálunk is népszerű szakma a cukrászat, minden évben elindítunk egy-egy osztályt, s a fiatalok a gyakorlás során többek közt kelt tésztát, mákos, diós kalácsot és gyümölcsös süteményt is készítenek – folytatta a horvát szakoktató.

Nagyüzem volt már kora délelőtt a kaposvári Teleki utcai tanműhelyben. Lusztigh Mária budapesti mester cukrász vezetésével dolgozott a nemzetközi csapat.  A Kossuth-kiflin kívül Rákóczi-túróst is sütöttek, utóbbinál részben mandulalisztet használtak, illetve a tölteléket két fajta túróból állították össze, s a csapat mákos gubával is előrukkolt. 

– Egy pillanat és végzünk a tésztanyújtással – mondta az egyik horvát szakember. Tempósan dolgoztak, Deákné Győrmárton Rita kaposvári cukrászoktató szerint a program résztvevői között jó az összhang, látszik, hogy mindenkit érdekelnek az új szakmai fogások. Kárász László, a  KSZC Széchenyi István Technikum és Szakképzőiskola igazgatója azt mondta: a verőcei középiskolával 2021-ben két éves programot indítottak útjára, ami idén január végén jár le. Kaposváron és Horvátországban zajlott a tükörprojekt, a két helyszínen ugyanazokat  a szakmai feladatokat valósították meg, s az elmúlt időszakban 9-9 magyar és horvát oktató, továbbá 30-30 kaposvári valamint verőcei diák kapcsolódott a közös munkába.

Az új tudás erősítheti a versenyképességet

– A kaposvári és a horvát oktatók a hagyományos cukrászatot modern, a megszokottól eltérő módon közelítik meg – hangsúlyozta. – Az új tudás erősítheti a versenyképességet, s a határon átívelő együttműködés során nem csupán az alapanyagokról és a technológiai eljárásokról esik szó, hanem a főbb, a szakmában meghatározó nemzetközi folyamatokat, újdonságokat is megismerik a résztvevők. A kaposvári csapat a jövő héten utazik Horvátországba, s az oktatókon kívül szakmánként – cukrász, pincér, szakács – a három legjobb tanuló is bekapcsolódik a programba, s zárásként egy magyar, horvát és angol nyelvű receptfüzetet is kiadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában