Születésnap

2023.02.06. 20:00

A dolgozókkal bővült igazi családdá a vállalkozás

Nem azért kell vállalkozni, hogy vagyont szerezzünk vagy birodalmat építsünk, hanem azért, hogy a társadalomnak jót tegyünk – hangzott el az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft. alapításának 25. évfordulójára rendezett hétfői ünnepségen. Az alapítók életműve ezt a hitvallást tükrözi.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Andrassy Zoltan

Leépítések fenyegették a kaposvári cukorgyár dolgozóit 1997-ben, de a gyár volt főigazgatója és a fővegyésze megígérte, hogy fel fogja venni őket, ha megtörténnek az elbocsátások, és közösen csinálnak egy csomagolóüzemet. Egy garázsból, mindössze húszezer euró tőkével indult útjára a ma virágzó vállalkozás, amely most a nyugdíjas és a jelenlegi dolgozóit köszöntötte. 

– Sokan vannak közöttük, akik máig hűségesek a céghez – mondta Horváth Éva, az 1 MCM társtulajdonosa, aki szerint fontos a törzsgárda tagok megbecsülése. A gyár vezetésében már az 5. generáció viszi tovább az örökséget, hiszen az alapító Karl Schultes-nek már az ükapja is cukorgyárat alapított 1866-ban, míg a család fiatalabb nemzedékéből Florian és Christopher Schultes is helyet kapott a mai vezetésben.     

2022 lett a vállalkozás legeredményesebb éve, amikor 40 ezer tonna cukrot tudtak értékesíteni. Összesen 9 nagykereskedő és 100 kiskereskedelmi céget szolgálnak ki hazánkban, Németországban és Kelet-Európában. Különleges termékeikből 40 fajtával vannak jelen a piacon, és 60 dolgozónak adnak munkát. A pandémia időszakában is tudtak fejlődni, mert 2021-ben adták át az új 2200 négyzetméteres raktárépületüket, mutatta be Christopher Schultes. Az 1.MCM nagy szerepet játszik Magyarország cukorellátásában, mondta Michael Schaupp, a partnercégük, a Pfeifer & Langen ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a cég mindig is a hosszú távú fejlődésben gondolkodott.   

 

Csak a jól vezetett cégek élik túl 

Egy negyed évszázad igazi távlatot ad, mert konjunktúrák és válságok közepette csak azok a cégek élik túl, amelyeket jól vezetnek – mondta a jubileumi ünnepségen Szita Károly, Kaposvár polgármestere, aki szerint közösen dolgoznak azon, hogy a város a 10 legnagyobb gazdasági teljesítményt felmutató magyar település közé kerüljön. A polgármester ajándékot is hozott erre az alkalomra Horváth Éva egy limitált ezüstérmét kapott, melyből 150-et bocsátottak ki arra az alkalomra, hogy Kaposvár 150 éve lett rendezett tanácsú város. Az ünnepségen a leghosszabb ideje az 1 MCM-nél dolgozókat köszöntötték, többek között Popovics Valériát, akinek a férje és a két lánya is a cégnél dolgozik.       

 

    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában