2023.02.05. 16:56
A szélvihar elvonultával előkerültek a jelmezek a Gasztrofarsangon
Bizonytalanság uralkodott az V. Gasztrofarsang megtarthatóságát illetően szombaton. A szervezők a katasztrófavédelemmel egyeztetve délután úgy döntöttek, mivel a szélvihar elvonult, nincs okuk szó szerint lefújni a rendezvényt. Öt óra után özönlöttek az emberek a rendezvénysátorba.
Fotós: Nemeth Levente Foto
Füstölt és gőzölgött, vagy éppen forrt valami a rendezvénysátorban. Szívesen fogyasztották az érdeklődők a meleg ételeket és forróitalokat, hiszen napközben a szél jól lehűtötte a kedélyeket.
– Meghívlak egy forralt borra, most már a nyár felé tartunk – szólt barátjához egy fiatalember, miközben a tenyerét dörzsölte, hogy felmelegedjen.
– Hat helyi borászat, öt télen is nyitva tartó étterem, valamint egy delikát mutatkozik be a rendezvényen, amit a helyi vállalkozók hívtak életre – mutatott körbe Bór Norbertné, főszervező, miközben a kóstoltatáshoz készültek a helyiek. Ócz József, a hegyközség elnöke is a standján rendezgette a borospalackokat.
– Fontos, hogy a Balatonnál télen is legyen program és minél szélesebb körben megismerjenek bennünket – mondta. A lellei Kishegyről három étterem gárdája fogott össze, hogy megcsiklandozza az érdeklődők ízlelőbimbóit.
Gasztrofarsang Balatonlellén
Fotók: Németh Levente– Kezdetektől fogva hagyomány, hogy hárman jövünk a Gaszrofarsangra. A rossz idő miatt nem hoztunk teljes választékot, de egy nem hétköznapi étellel , velős pirítóssal kívánunk konkurenciát teremteni az északi parton lévő éttermeknek – mosolygott Konyári Katalin.
– Raclette-t hoztunk – mondta Czucz István, a Hotel Melis étteremvezetője, miközben egy óriási sajtot olvasztott, hogy pirítós kenyérre kenje. – Rozs és kukoricakenyeret hoztunk, a sajtra még sonkát szelünk – mutatta a kínálatot.
– A tapasztalataink alapján állítottuk össze a menüt, elsősorban a szezonalitásra ügyelve. Hoztunk rámenlevest, borjúnyakat csicsókával, reteksalátával és vaníliás, tökmagos ekklerfánkot. Mégiscsak farsang van – utalt a fánk jelentőségére Vaszilkó Dániel, a Vitorlás Étterem konyhafőnöke.
– Sokadszorra veszünk részt ezen a rendezvényen, kivettünk egy szobát, ahogy szoktuk. Itt évek óta különlegesek az ételek. Korábbi években kocsonyát és pirítóst ettünk, most éppen a rámenlevest kóstoljuk, de már kinéztük a borjúnyakat és a szarvascombot is az étlapról. – sorolta a feltérképezett vacsoramenüjét Boronyák Zsolt, aki Lentiből érkezett a párjával.
– Télen is szeretjük a Balatont. Sopron mellől érkeztünk a rendezvény miatt. Az ételek és a beöltözés nagyon tetszik – mondta mesélte Szőkéné Nagy Réka, akinek kisfia fáraónak öltözött és a buli után utaznak tovább Budapestre.
A szív, a boszorkány és a fáraó
Akár egy fantasyt is forgathatott volna egy leleményes filmrendező Balatonlellén, a Gasztrofarsangon. A jelmezesek között ugyanis a legnépszerűbb figurák és hősök sorakoztak fel.
– Sok jelmezt megnéztem, ez tetszett legjobban, amúgy is szeretem a fáraókat – mondta Szőke Benett aranyszínű jelmezében. Felsorakozott mellette angyal, egy versenyautó, és a karatés.
– Fontos volt, hogy olyannak öltözzek, amiben van piros, Ezért döntöttem úgy, hogy szív leszek – mutatta egyedi jelmezét Hajma Hanna, aki szintén a jelmezversenyen indult.
A felnőttek kategóriájában is akadt vállalkozó szellemű farsangoló Regős Péter arab sejkként, napszemüvegben vegyült el a forgatagban.
– Az unokámra bíztam a tevéket, de azokat nem hoztuk el – nevetett. – Minden évben beöltözöm. Tavaly mexikói voltam. Budapesten lakó, ám ha rendezvény van Balatonlellén, télen is szívesen jövünk a lellei nyaralónkba – tette hozzá az arab sejk.