Fotók

2023.02.09. 07:00

Az aprófalvak időseinek fájnak leginkább az elszabadult árak

A mozgóábécé szinte az egyetlen vásárlási lehetőség több somogyi kistelepülésen, csak általuk juthatnak friss élelmiszerhez. Az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása egyszerre sújtja a mozgóboltokat és rajtuk keresztül a vevőket.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Nem is tudom mi lenne velünk nélkülük, éhen halnánk – mondta lapunknak egy idős orci asszony, mikor hangos dudaszóval megállt a háza előtt a mozgóbolt. 

– Csak három narancsot vettem, van még otthon egy kis kenyerem. Beosztom, mert rettenetesen drága lett. Muszáj kétszer is meggondolni, hogy mire költ az ember ebből a kis nyugdíjból – magyarázta Csapó Jánosné. – Orciban évek óta nincs bolt, így csak a mozgóábécére számíthatunk. Vasárnap kivételével minden nap ideér. 

Fotók: Lang Róbert

A mögötte álló férfi reggelit vásárolt magának. – Csak egy kenyeret vettem és két kis csomag szalámit, mégis több mint ezer forintot fizettem – mutatta méltatlankodva a nyugtát Ujj István
Ahogy gurul végig a mozgóbolt a Széchenyi utcán, sorra nyílnak a kapuk, s mindenfelől előkerülnek a vásárlók. – Sokukat már névről ismerem és előre tudom azt is, hogy mit szeretnének. Próbálunk mindent beszerezni nekik – mondta Nagy Dávid, a mozgóbolt sofőrje. Hozzátette: több mint tíz éve, hetente hat nap gurul be Orciba. 

Az üzemanyag- és az élelmiszer-drágulást a mozgóboltok különösen megérzik. 
– Kevesebbet költenek az alapvető élelmiszerre és az olcsóbb árukat keresik a vásárlók, hosszú az idő két nyugdíjfizetés között – mondta Somogyi Zoltán, a nagyberki So-Mix. Bt. ügyvezetője. Hozzátette: próbálják a megnövekedett költségeiket kigazdálkodni, de nincsenek könnyű helyzetben. – Hetente változnak az élelmiszerárak, többe kerül az üzemanyag és az autó szervizdíja, javítási költségei is nagy mértékben emelkedtek – emelte ki. Megjegyezte: sok olyan somogyi településen vannak jelen, ahol egyáltalán nincs bolt és az időseknek nehézséget okoz élelmiszerhez jutni, ha nincsenek hozzátartozók, akik be tudnak nekik vásárolni másik településen. 

Egy kenyérért nem ülnek buszra 

– Nagyon sok az idős a településen, s nem könnyű busszal egy-egy kenyérért átmenni a szomszédos településre – mondta el Konkoly Józsefné. Hozzátette: minden nap zsemlét vesz a fiának, s kerül a szatyrába kenyér, felvágott is. – Főzéshez vettem már krumplit, hagymát, fagyasztott darált húst is tőlük, sajnos nem olcsó, de legalább helybe hozzák, megkönnyítik a bevásárlást – mondta el az orci nyugdíjas. 

– Bánom, hogy tegnap vettem szeletelt kenyeret az egyik kaposvári multiáruházban majdnem ezer forintért, a mobilboltosé frissebb és olcsóbb is – mondta el Rozsályi Katalin. Kosarába tej, sör és mandarin került. 
 

 

Címkék#mozgóbolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában