Drágábban is kell a feketeleves

2023.02.13. 07:00

Hiába nőtt nagyot a kávé ára, a somogyiak nem mondanak le róla

A pörkölőüzemek ugyan drágábban jutnak hozzá a kávébabhoz és kénytelenek voltak idén 10–20 százalékkal emelni áraikon, azonban így sem mondunk le a fekete frissítő élvezetéről.

Góz Lilla

Két évvel ezelőtt alapította meg kávépörkölő üzemét három barát Taszáron. Tizenegy országból érkezik hozzájuk tizennégyféle kávébab, s hatféle kávét saját receptúra alapján készítenek. A válogatott, mosott, első osztályú alapanyagot főként Közép- és Dél-Amerikából importálják. Huszonkétféle kézműves kávét készítenek lassú intenzitású pörkölési technikával. – Voltak olyan területek, ahol kevesebb volt a termés az aszályos időjárás miatt, de nincs hiány, igaz a magas euróárfolyam miatt drágábban juthatunk a kávébabhoz – mondta el Horváth Sándor pörkölőmester. Hozzátette: manufaktúrájukban csak a három tulajdonos dolgozik, és havonta hatezer kiló kávét gyártanak. 

– Míg a multiáruházakban 40–50 százalékos a kávé drágulása, mi 10–20 százalékkal emeltünk januárban – mondta el Horváth Csaba, a kávépörkölő üzem társtulajdonosa. – Azt tapasztaljuk, hogy ennek hatására egyáltalán nem csökkent a fogyasztás. 

Hozzátette: sem a szállodákban, sem a vendéglátó helyeken nem rendelnek kevesebbet tőlük. – A kávé nem az a termék, amelyen első körben spórolnak az emberek. Egy idei felmérés szerint 60 milliárd forintot költenek el a magyarok egy évben kávéra – emelte ki Horváth Csaba. 

Deschner Roland szerint egyre többen keresik a minőségi termékeket a kávépiacon is. – Ugyanúgy, mint a bor és a pálinka esetében, egyre több vállalat szeretne saját logós kávét készíttetni – tette hozzá az üzem társtulajdonosa. 

– Könnyebben lemondanak az emberek az étterembe járásról, mint a kedvenc kávéjukról – mondta el Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Vármegyei Érdekképviseletének társelnöke. Hozzátette: nemcsak a középkorosztály, hanem a fiatalok is szívesen fogyasztanak kávét a vendéglátó egységekben, ahol egyre többféle és jó minőségű termék közül választhatnak. – A kávépiacon nagyon komoly verseny folyik, és egyre több olyan készüléket gyártanak, amelyekkel az otthoni kávéfőzést professzionális szintre tudják emelni, természetesen ezek a gépekbe is jó minőségű kávé kell – jegyezte meg Kertész Rezső.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában