Számvetés

2023.02.15. 20:00

Évet értékelt Szita Károly: Világos célok nélkül nincs sikeres város

Meg kell védenünk, amiért megdolgoztunk, és a ránk leselkedő veszélyek között sem szabad feladni a célkitűzéseinket – hangzott el Szita Károly, Kaposvár polgármesterének évértékelőjén szerdán a Dorottya Hotelben.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Muzslay Péter

A Kaposvár Polgáraiért Egyesület felkérésére foglalta össze Szita Károly a mögöttünk hagyott év tanulságait, Reőthy Ferenc elnök szólította a színpadra. A hallgatóság soraiban helyet foglalt Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, Neszményi  Zsolt somogyi főispán, és Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Fotós: Muzslay Péter

– Az idei év legfontosabb célja, hogy megvédjük az eredményeinket, az erősödő helyi gazdaságot, és a tartósan növekedő jövedelmeket – szögezte le a polgármester. – Közös munkánk legnehezebb éve volt a tavalyi, de nem feledteti céljainkat, mert világos cél nélkül nincs sikeres város.

Az ezt megelőző évtized azonban a város történetének legsikeresebb korszaka volt, emelte ki a fejlesztéseket. Ezzel együtt Kaposvár most még feltörekvő városnak számít, népességét tekintve a 15. az országban, az egy főre eső GDP tekintetében az első húsz között van, a polgárai egészségét nézve pedig a középmezőnyben. Négy világos célra szövetkeztek a kaposváriak, hogy jobbak legyenek a keresetek, javuljon a demográfia, a családok helyzete, az ország egyik legegészségesebb városa legyünk, és minél nagyobb energiafüggetlenséget vívjunk ki, sorolta.

Fotós: Muzslay Péter

– A mai nehéz helyzet nem tántorít el céljainktól, de megnehezíti azokat – jegyezte meg Szita Károly. – Ilyen ránk leselkedő veszély az elhúzódó háború, és az, hogy Európa vezetői más uniót képzelnek el, mint mi.

A nemzetközi helyzetet elemezve megemlítette az Ursula von der Leyen-nek írt levelét, és azt is, hogy 52 menekült ukrán család lelt otthonra Kaposváron. Az idén 150 éve, hogy rendezett tanácsú városként önrendelkezést ért el a somogyi vármegyeszékhely, ennek kapcsán Szita Károly felidézte, hogy elődeitől, Németh Istvántól tanulhatunk évszázados jellegű beruházási programokat, Kaposváry Vétek Györgytől pedig azt, hogyan lehet kilábalni a válságból.    

 

A 2023-as év gazdasági kilátásai

Az erősödő kaposvári gazdaság kibírta a covid és a háború káros hatásait. A teljes foglalkoztatás terén a város elérte, hogy amíg tíz éve még 7 ezer munkanélküli volt, jelenleg 1300, az országos átlag alatt. A kaposvári újraiparosítási program 2023-ra várható fejleményeiről is beszámolt a polgármester. A Dombóvári úton épül Kaposvár egyik legnagyobb ipartörténeti beruházása, a Sisecam üvegcsomagoló gyár, amelynek eredeti 90 milliárdos költsége mára 160 milliárdra emelkedett, és 350 új munkahelyet jelent. A KOMÉTA az idén egy 40 milliárdos beruházásba kezd, amellyel a tavalyi 70 milliárdos árbevételét 195-re növelheti, és még 400 embernek ad munkát. Két új ipari park épül, és hadiipari gépjárművek beszerelése is megkezdődhet. A tudományos-innovációs park mellett a Füredi úton egy 170 hektáros területet is megnyitnak, ahol az első befektetővel, egy gépipari céggel már az idén megállapodhatnak. Az új világrendhez azonban nem árt alkalmazkodni, miszerint az új befektetők többsége keletről érkezik a régióba, emelte ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában