Elismerés

2023.02.02. 20:00

Kertjéből kergeti a jégfelhőket a nyugdíjas györöki asszony

Elismerést kaptak az országos jégkármérséklő rendszer országos és vármegyei legjobb generátorkezelői. Munkájukkal több tízmilliárd forintnyi jégkár megelőzéséhez járulnak hozzá. Somogy megyéből a szőlősgyöröki Csiga Zoltánnét díjazták, aki huszonöt éve végez jégelhárítást.

Góz Lilla

Fotó: ZSOCC

1998 óta kezeli a talajgenerátort Csiga Zoltánné.  

– Tavasztól őszig 24 órás felügyeletre van szükség, telefonon keresztül kapjuk a jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat – mondta el a szőlősgyöröki nyugdíjas. Hozzátette: a talajgenerátor a kertjükben található és a család minden tagja tudja kezelni. – A legtöbbet a férjem segít, nagy lekötöttség az üzemeltetés, de nekünk is érdekünk, mert szőlőtermesztéssel foglalkozunk – emelte ki Csiga Lászlóné. Megjegyezte: mióta a rendszer működik se a településen, se a környéken nem volt nagyobb jégverés. 

– A tapasztalatok szerint május hónap a legmozgalmasabb, sokszor éjjel is be kellett kapcsolni a generátort, akár több órára is, ilyenkor ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetünk el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét – mondta el a szőlősgyöröki jégelhárító. Csiga Zoltánné megjegyezte: nem számított elismerésre, de nagyon örül, hogy munkáját fontosnak tartják, amelyet 25 éve szívvel-lélekkel végez. Eleinte a jégkármérséklő rendszer csak a régióban működött csak, majd az agrárkamara az egész országra kiterjesztette. Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke elmondta: a NAK által kiépített országos jégkármérséklő rendszernek a 2022-es az ötödik üzemelési éve volt. 

– 2022-ben az áprilisi és júniusi időszakban kellett a legtöbb esetben Somogyban bekapcsolni, a vármegyében hatvanhárom kézi és négy automata rendszer működik – tette hozzá a megyei elnök. Kiemelte: a generátorkezelők munkájukkal több milliárd forintnyi jégkártól mentesítették a mezőgazdaság mellett lakossági és ipari létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában