Fotók és videó!

2023.02.17. 07:00

Kétéltű aratógép ad új életet a balatoni nádnak

Vízminőség-védelmi nádaratás zajlik Balatonszemesnél. Egy gödöllői vállalkozás kétéltű nádarató géppel és kézi szerszámokkal tisztít meg egy néhány száz méter hosszú partszakaszt ezekben a napokban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az idei évre több mint 28 hektárra adott ki ilyen jellegű vágási engedélyt a Balatonnál.

Marosi Gábor

Fotó: Németh Levente

Egy tankra hasonlító gumitalpas gép járja a balatoni nádast kedd óta. A vágóadapterrel felszerelt jármű a vízszint felett 10 centiméterrel vágja el a megszáradt növények szárát. Ottjártunkkor, csütörtökön délelőtt is zakatolt a nádarató gép, és vállra akasztható bozótvágó eszközökkel is dolgoztak a munkások. Kovásznai-Szász Gergely, az Iszapfaló Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen elmondta, az időjárási körülmények nagyban befolyásolják a munkájukat. Sokkal könnyebben tudnának dolgozni, ha be lenne fagyva a Balaton, de így is igyekeznek teljesíteni a megrendelést.

Kovásznai-Szász Gergely hangsúlyozta, a balatonszemesi területen azért kell learatni a nádat, mert elöregedett és sok helyen magába roskadt az állomány. – Szükség van arra, hogy megújuljon a növényzet és a vízminőség is megfelelő legyen – mondta a vágást végző cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a nádat azonban már csak másfél hétig szabad vágni, utána nem lehet hozzányúlni a növényzethez.

Kovásznai-Szász Gergely arról is beszélt: a Balatonszemesen learatott nád minősége nem a legjobb, ezért abból biztosan nem lesz tetőfedő anyag. A növényt majd összegyűjtik és elszállítják egy feldolgozó üzembe, ahol komposztot készítenek belőle. A gödöllői cég a Balaton déli partján több helyről is kapott megbízást. Az idei szezonban összességében néhány hektárnyi területet kell megtisztítaniuk.

Siklós Gabriella, az OVF szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a 2022-2023-as nádaratási szezonban az önkormányzatok, egyesületek és magánszemélyek összesen hetven nádvágási kérelmet nyújtottak be. A részükre valamivel több mint 20 hektárnyi területre adtak ki vágási engedélyt és mederkezelői hozzájárulást.

A Balatonon 1200 hektárnyi nádas található, amelyből 400 védett terület. Azok ugyanis a madarak fészkelő helyei. Aratási munkákat minden évben december elseje és február 15-e között lehet végezni a tónál. Indokolt esetben február 28-ig meg lehet hosszabbítani az ehhez szükséges engedélyt. Siklós Gabriella kiemelte: szezononként 250-300 hektárnyi területet kellene learatni a Balatonnál ahhoz, hogy három évente megújuljon a környezet.

Az OVF adataiból azonban kiderül, hogy a Balatonnál évek óta nem tudják teljesíteni a nádgazdálkodási tervet. A tó körül az elmúlt évben valamivel több mint 28 hektárra adtak ki vízminőség-védelmi vágási engedélyt, azonban csak egyetlen vállalkozó pályázott, aki azt vállalta, hogy 4,5 hektárnyi területet tisztít meg. Az idei évre is hasonló méretű területet jelölt ki a Vízügy. Az azonban majd később derül ki, hogy pontos hány hektárnyi nádast arattak le a tónál.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában