Önmérséklet

2023.02.02. 17:22

Megkezdődött a csukatilalom a Balatonon

Likebalaton/Sonline

Érdemes horgászat előtt a helyi szabályokról tájékozódni, mert azok eltérhetnek az országostól. A Balatonon például egy hónappal tovább, április 28-ig tart a csukatilalom, és további szigorításról is rendelkeznek a magyar tengeren.

„Tilos célzottan olyan halra horgászni, amely méreten aluli (méretkorlátozás alá eső, de azt el nem érő hal) vagy amelynek fogási tilalmi ideje a horgászat időpontjában érvényben van, még akkor is, ha a horgász visszaengedi a halat. Ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, akkor a horgász módszert és/vagy horgászhelyet köteles váltani” – olvasható a Balatoni Horgászrendben.

Ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap nulla órakor kezdődnek és az utolsó nap huszonnegyedik órájában végződnek.

https://www.youtube.com/watch?v=p01marKpjac

A csuka

A csuka hazánk egyik kedvelt ragadozó halfaja, valamennyi édesvizünkben megtalálható, kivételt képez talán a hegyvidéki patakok hűvös vize. Élőhelyén mindig szüksége van valamilyen fedezékre, búvóhelyre, innen támad lesből egyetlen gyors ugrással áldozatára. Gyakran a krokodilhoz hasonlítják. Hatalmasra tudja kinyitni a száját, melyben hátrafelé hajló, éles fogak lapulnak. Ezekkel a fogakkal biztosan tartja zsákmányát. A csuka tilalmi ideje, méretkorlátozása, és megtartható darabszáma e csodás faj fennmaradását szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában