Fotók és videó

2023.02.05. 19:11

Megkörnyékezték a somogyszili nőket a télűző mohácsi busók

Huszonegy télűző érkezett Mohácsról Somogyszilre vasárnap, a vendégek fele busó volt, akik sokac lányokat is hoztak magukkal.

Turbéki Bernadett

Nagypapa, apa, és fia is érkezett busónak öltözve Somogyszilbe. Szakály László, a település polgármesterének meghívására érkeztek immáron harmadik alkalommal.

– Van egy mohácsi barátom, aki történetesen busó. Négy évvel ezelőtt hívtam meg először a barátaival – mesélte felvonulás közben a polgármester, aki forralt borral, teával, és az elengedhetetlen szalagos fánkkal vendégelte meg az érdeklődőket.

– Sok feladatunk van. Legfontosabb, hogy meggyőzzük az embereket, hogy jön a tavasz, a termékenység ünnepe – mosolygott a maszk alól Szücs László, aki a Mohácsi Polgári Olvasókör hagyományőrzője.

– Itt vannak a fiaim, és az unokák is, több generáción át öröklődik a busó hagyomány családon belül. Kőfaragó vagyok, de gyakran készítek busó álarcot is. Idén már hármat faragtam – mutatta a maszkját Eisler József, aki negyvenhét évvel ezelőtt öltötte fel először a busójelmezt, tizenhárom évesen.

– Sokan nem jutnak el Mohácsra a busójárásra, ám mi szívesen elmegyünk telet űzni oda, ahová hívnak bennünket Somogyszilbe Nagykanizsáról jöttünk, jövő héten Ajka mellé, Halimbára megyünk megismertetni a sokác hagyományt – sorolta az aktuális helyszíneket Márton Eszter, aki sokáclányként kísérte a busókat, akik meg-megkörnyékezték a somogyszili fehérnépséget.

– Szerintem nyugodtabbak, mint Mohácson, eddig nem csináltak nagyobb galibát, sőt, inkább összekovácsolják a lakosságot – mosolygott a fal mellé bújva Fodor Istvánné. A somogyszili férfiak sem bánták, hogy ellenfeleik akadtak a busók személyében.

– Nem vagyunk féltékenyek, sőt, eddig túl jól viselkedtek, van egy-két asszony, akit elvihetnének magukkal – nevetett Csizmadia Tamás. A mellette álló Horváth-Szeles Nimródnak is tetszett a mulatság, ám úgy döntött, ő marad csupán nézőközönség.

– Nem szeretek szerepelni inkább nézem őket – mondta. 

A vendéglátás után megkezdődött az igazi télűzés: kolompokkal és kereplőkkel keltettek minél nagyobb zajt az ördögképű szőrmókok, akik egykor a törökkel is felvették a harcot a karapancsai mocsárból előbújva. Mit nekik holmi télűzés, amelyet a lángra lobbanó kiszebáb jelképezett Somogyszilben vasárnap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában