Gourmet

2023.02.15. 17:42

Meseszép faluban nyitott új éttermet a topséf

A Kistücsökben szerzett szakmai tapasztalat is segítette abban, hogy megnyissa saját éttermét Pohner Ádám. A fiatal séf hátat fordít a topkonyhák nyüzsgésének és barátnőjével éttermet nyitott egy bükki faluban, Mályinkán, ahonnan anyai rokonsága származik.

Góz Lilla

Fotó: Salfay Andras

Élete első paprikás krumplija után hosszú út vezetett a Bocuse d’Or világdöntőjéig, ahol a legfiatalabb versenyző volt. – 2014-ben vettem részt először a versenyen, akkor még szakácstanulóként, commisként – mondta a séf. – Majd 2016-ban 22 évesen a második helyen végeztem a magyarországi Bocuse d’Or-döntőben, 2019 januárjában pedig Lyonban is versenyeztem.

Pohner Ádám büszke somogyi kötődésére. Édesapja Kaposmérőben élt, ő a balatonszemesi Kistücsök étteremben dolgozott éveken át. – A híres szemesi étteremben tanultak sokat segítettek a további fejlődésemben – mondta el Pohner Ádám

Nagymamája és rokonsága Mályinkán élt és két éve úgy döntött, hogy megveszi a helyi kocsmát párjával, Lucával. Tavaly október végén nyitották meg saját éttermüket befektetők és személyzet nélkül. – Jó alapanyag nélkül nincs finom étel – emelte ki Pohner Ádám. – Azon dolgozunk, hogy minél több termelő termékét megtaláljuk. Így például a forrásvízben élő pontyot, pisztrángot Lillafüredről szerezzük be, a mangalicát, szárnyasokat, alapzöldséget, a borokat is a Bükkből hozzuk. 

Étterme az Iszkor nevet kapta. – Amikor régen kereszt­apámmal gombászni jártunk, ő mondogatta, hogy kimegyünk az iszkorfához, ezt a kifejezést csak falun belül használták a berkenyére. Egyszerre 24 vendéget tudnak fogadni, tavasztól terasszal bővítik az éttermet. – Folyamatosan változik az étlapunk, de vannak slágerételek, mint például a szarvasgombás sült camembert, amit házi kenyérrel tunkolva ajánljuk. 

Pohner Ádám szerint növekvő igény van a magas minőségű, de közérthető ételeket kínáló helyekre. – Nálunk is van töltött káposzta vagy harcsapaprikás – emelte ki a séf. – Az évek során felszedett extra tudással a hétköznapi ételeket más szintre tudom emelni. Szeretnénk megfelelni annak, aki új élményért jön, de annak is, aki a hagyományokhoz ragaszkodik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában