Életmentés

2023.02.07. 19:58

Somogyiak is segítenek a romok alól kiszabadítani a sérülteket

Repülőre szálltak a Kötél egyesület tagjai, hogy segítsenek a törökországi földrengés miatti sérültek felderítésében. Bodó László és fia a Hunor hivatásos mentőszervezett tagjaként Hatay tartományban megkezdte a sérültek kiszabadítását a romok alól.

Góz Lilla

Hétfőn este a Hunor hivatásos mentőszervezet 50 fővel, 5 orvossal és 2 személykereső kutyával elindult Törökországba. Török idő szerint 2 óra 15 perckor landoltak repülővel Adanában. A csapat reggel 7 óra körül négy kamionnal és két autóbusszal Hatay felé elindult, ahol eligazítást kaptak a mentést koordináló helyi szervektől, és kijelölték számukra a műveleti területet. Hatay tartományban hatalmas volt a pusztítás, a tartomány központja Antakya város, ahol több mint ezerkétszáz épület dőlt össze. Somogyból Bodó László és fia, Ifjabb Bodó László vesz részt a mentőcsapat tagjaként a mentési munkákban. – Óriási pusztítást végzett a földrengés és a következő napokban még számítani kell utórezgésekre, mindent megteszünk, hogy minél több sérültet szabadítsunk ki a romok alól – mondta el Bodó László, akit telefonon értünk el. 

A Hunor mentőegység 11 éve jött létre és azóta világszerte bizonyították, hogy a világ egyik legfelkészültebb mentőszervezete. Segítséget nyújtottak katasztrófahelyzetekben, többek között Szerbiában, Macedóniában és Japánban is. Több tonnányi felszerelésük tíz napra biztosítja a mentőegység önellátását, nem kell a helyi katasztrófavédelemre támaszkodniuk. – Száznál több olyan utórengés volt, amelynek a magnitúdója erősebb a négyes fokozatnál, ami önmagában is nagy földrengésnek mondható – mondta el Tóth László szeizmológus. 

Hozzátette: a következő napokban is várhatóak utórezgések, amelyek száma és ereje az idővel csökkenni fog, de akár egy-két évig is eltarthat. Megjegyezte: az utórezgések nehezítik a mentési munkákat és éjjeli mínusz 2-3 fok sem segít a romok alatt ragadt lakosokon.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában