Vihar egyik legnagyobb károsultja:

2023.02.06. 17:10

Teljes erővel dolgoznak az E-ON szakemberei a villamos hálózat helyreállításán

A hétvégi orkánerejű szélvihar az E.ON területén belül Somogy megyében okozta a legkiterjedtebb károkat az áramszolgáltatásban.

Mócza Dániel

Az E.ON Hungária Zrt. friss közleményében írta, hogy a kaposvári üzemük területén középfeszültségű hálózaton 46 vonal volt viharkárban érintett, vasárnap estig egy kivétellel minden középfeszültségű szakaszon helyreállították az áramszolgáltatást. Úgyanakkor kitér arra is, hogy Kálmáncsa térségében még hétfőn is nagy erőkkel folytatják a munkát, ahol a középfeszültségű hálózaton farádőléseket, vezetékszakadásokat és oszloptöréseket okozott a vihar, valamit a község kisfeszültségű hálózatának vezetékeit is leszakította. Egyedül itt, a megyehatáron fekvő Kálmáncsa településen maradt hétfőre nagyobb ügyfélkört érintő hibaelhárítási feladat, itt nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy hétfő délutánig teljes körűen visszaállítsák az áramszolgáltatást az itt élőknek.

A Balaton déli partszakaszát is jelentős viharkárok érték, az E.ON szakemberei a Balatonszemes, Szárszó környéki régióban farádőlések, vezetékszakadások, oszlopkidőlések, oszloptörések kapcsán végeztek javítási munkákat. Fonyód nyaralóövezetében, a Török Bálint utcában ma még törött oszlopot cseréltek, ahol 3 fogyasztó érintett. Somogy és Baranya határán fekvő Ságy-Dombóvár-Almamellék vonalon is dolgoznak még a szélvihar okozta károk javításán, ez a lakosságot nem érinti, itt ipari fogyasztók, cégek, érintettek.

 

A hétvége egyiklegnagyobb helyreállítása Háromházánál van ahol fél kilométeres középfeszültségű hálózatot építenek újra, mert 6 oszlopközben leszakította a szélvihar a vezetéket. Itt mindösszesen egy fogyasztó érintett, a munkát pedig a nagyon rossz terep körülmények is nehezítik – mindezek ellenére nap végére itt is helyre fog állni az áramszolgáltatás- áll az E.ON Hungária Zrt közleményében. Annak ellenére, hogy a középfeszültségű hálózaton hétfő délutánra minden lakossági ügyfélnek az áramellátása biztosított, az E.ON szakemberei 15 vonalon még jelentős javítási munkákat végeznek a következő napokban is, hogy a hálózatot teljesen helyreállítsák mert előfordulnak olyan hibák is, amelyek még fennállnak, de áramszünetet nem okoznak, mert az áramszolgáltatás mielőbbi visszaállítása érdekében átterhelésekkel, kiszakaszolásokkal biztosítható volt az érintettek áramellátása. A kisfeszültségű hibajavítások, jellemzően egyes utcákat érintő szakaszhibák és lakossági ügyfeleket érintő egyedi hibák megoldása vasárnap óta nagy erőkkel folyik, több száz bejelentést kaptak. 

Fotós: EON

A hétfői hibaelhárításban leginkább érintett terület Kaposvár, a városban közel 70 utcában van egyedi fogyasztói érintettség. Kivétel ez alól a Bartók Béla utca és a Cseresznye utca, mert itt a leszakadt vezetékek miatt a teljes hálózatot újra kell építeniük. Hétfő nap végére terveik szerint mind a 70 kaposvári hibahelyen végezni fognak az eddigi bejelentett kisfeszültségű hibák javításával.

A viharkárok okozta végleges javításhoz előre tervezett áramszünetekkel járó munkákra is szükség van a hétfői napon, erről írásban előzetes tájékoztatást küldtünk a helyi önkormányzatnak. Karádon dolgozunk egy transzformátorkörzetben ilyen tervezett áramszünet mellett megvalósuló helyreállítási munkán, ezt is hétfőn nap végére befejezzük. 

 A közleményben a javítások sorrendjére is kitérnek, ilyen például üzemzavarban érintett ügyfelek száma határozza meg. A középfeszültségű hálózaton keletkezett hibák felszámolásával kezdtek, egy-egy ilyen hiba ezres nagyságrendű ügyfelet is érinthet, majd haladnakk a kisfeszültségű hálózaton keletkezett sérülések felszámolásával. Ezen belül is a szakasz vagy csoportos hibákkal folytatják és csak ezután az egy ügyfelet érintő hibák következnek. Amikor ügyfeleink áramellátása mindenütt biztosított, kezdődik meg a közvilágítási hibák javítása.

 

Minden erőnkkel dolgozunk azon, hogy a károkat minél hamarabb helyreállítsuk és minden egyes otthonban zavartalan legyen az áramszolgáltatás. Köszönjük ügyfeleink türelmét! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában