Fotók

2023.03.24. 19:30

A nemzeteket összekötő Drávánál tekert Novák Katalin

Amikor Európában jó döntések születnek, akkor gazdagodnak az európai országok és a benne lévő emberek – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök pénteken Barcson, ahol átadták az uniós forrásból is kialakított Dráva parti turisztikai központot. Novák Katalin somogyi látogatásának második napján kiemelte, azzal, hogy Horvátország csatlakozott a Schengeni-övezethez, átjárhatóvá vált a két ország közötti határ.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

A köztársasági elnök ünnepi beszédében arról is beszélt, a Dráva folyó mostantól nem szétválasztja a két nemzetet, hanem összeköti. 
– Azok, akik nem itt élnek a határ-szélen talán kevésbé érzik még át a jelentőségét annak, hogy Horvátország nemcsak az Európai Unió, hanem a Schengeni-övezet tagja is – mondta Novák Katalin
– Akik itt élnek a határ szomszédságában már most a mindennapokban megélhetik azt, hogy mennyivel könnyebbé vált az életük azzal, hogy nincsen határellenőrzés, szabadon átjárható lett a Horvátországot és Magyarországot elválasztó szakasz. Ezt a döntést is csak üdvözölni tudjuk – hangsúlyozta az államfő.

Novák Katalin kiemelte: a barcsi határ mellett élők végre ismét békében élhetnek, és nem kell a fegyverek ropogását hallani a túloldalról. Ezért ők azok, akik igazán át tudják érezni annak a súlyát és jelentőségét, hogy milyen, amikor az embernek a szomszédjában háború dúl. 
– Most az észak-keleti országrészünkben élnek olyanok, akik a leginkább közvetlenül érintettek a háború fenyegetésétől, de mindannyiunkat, magyarokat, európaiakat is fenyeget a háború réme – mondta a köztársasági elnök.

– Soha ilyen közel nem volt még hozzánk – ebbe a délszláv válságot is talán bele érthetjük – hogy elérje a mi városainkat, falvainkat, családjainkat gyerekeinket is. Ezért teszünk meg mindent annak érdekében, hogy véget vessünk a háborúskodásnak. Azért lépünk fel nemzetközileg is, hogy ültessük tárgyalóasztalhoz a háborúzó feleket, és hogy végre érjük el a mielőbbi fegyverszünetet, megállapodást és a békét, hogy ne legyen háború Magyarországon, Európában. Kerüljük el azt, hogy ismét egy világháborúval kelljen szembenéznünk – hangsúlyozta Novák Katalin.

Koós Csaba, Barcs polgármestere az eseményen elmondta: a Dráva partjának egykor legnagyobb forgalmát bonyolító kikötője, új célokkal és látványossággal van tele, és újra hív mindenkit. 
– Ezúttal nem rakodókra, kereskedőkre és kapitányokra van szükség, hanem azokra a látogatókra, akik a magyar tájat szeretnék felfedezni, tisztelik és szeretik a Dráva értékei – emelte ki a település vezetője. 

A barcsi turisztikai központot mintegy 400 millió forintból alakították. Az épületben interaktív kiállítóhelyek, kerékpártároló és büfé is található, valamint a lovas turistáknak négy lóállást is építettek. Az átadó esemény után Novák Katalin köztársasági elnök kerékpárra ült és átbiciklizett a magyar-horvát határon.

A köztársasági elnök kétnapos somogyi látogatását péntek este a Legénybúcsú című előadással zárta, a Csiky Gergely Színházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában