Fotók és videó!

2023.03.14. 14:00

Agyúdörrenések közepette vívták ki a szabadságot a szennai kisdiákok

Szennában minden évben 300-400 embert, gyermekeket és felnőtteket megmozgat március 15-e, és az iskolai ünnepség műsora mára elmaradhatatlan népi játékká nemesedett.

Kovács Gábor

Hegedűszó mellett, lovas felvezetéssel vonultak végig a gyerekek a falun, mindenki népviseletben vagy jelmezben, amihez a fiúknál papírcsákó és madzaggal összekötött két fadarabból álló kard dukált. Volt osztály, amelyik a 48-as forradalmi tömeget jelenítette meg, itt-ott kockás ingben, kezükben táblákkal követelve a sajtószabadságot, felelős minisztériumot vagy a Nemzeti Bankot. Volt, aki az utolsó pillanatig gyakorolt a szerepére. Tanárok és szülők is felléptek, hiszen ki ne élvezné, hogy néhány percig 1848 neves szereplőinek, vagy akár egy névtelen magyar huszárnak vagy osztrák dragonyosnak a bőrébe bújhat. Több mint tíz éve hagyomány, hogy március 15-ére már egy héttel korábban készülnek az iskolában. 

– Mindig bővítjük a programot – mondta Vargáné Skoda Valéria tanító, a Szennai Fekete László Általános Iskola alsós munkaközösség vezetője. – A szünetekben reformtévét csinálnak a nyolcadikos diákok, és korhű találmányokat is bemutatnak. A lányoknak divatbemutatót rendezünk, úri szabóság néven műhelyt nyitottunk az iskolában, ahol a pártájukat és a korabeli ruháikat varrhatják az anyukák segítségével. Sütöde is működik ilyenkor az iskolában, a gyerekek a jó teljesítményükért Kossuth-bankót kaphatnak, és ezt beválthatják a szülők készítette süteményekre. Március 14-én eljátsszuk a forradalmat és szabadságharcot, az elejétől a végéig. 

A tornacsarnokban elevenítették fel a forradalom kitörésének eseményeit. Nem produkciókkal készültek elsősorban, mert az interaktív bemutató lényege egy nagy játékfolyam, magyarázta Czigány Tamás, a szennai Zselic Alapfokú Művészeti Iskola táncpedagógusa. Kossuth beszéde és a toborzás már a néprajzi múzeumban zajlott, ahol a csatajeleneteknek is teret adtak, de egy héten át játszóházat is biztosítottak a felkészüléshez, jelmezkészítéshez, mondta Farkas Gergely múzeumpedagógus. 

Egy igazi lovat megülő kislány alkotta a lovasságot, sőt a tüzérség tavalyihoz képest megduplázódott, mert a szülők két, maguk barkácsolta, seregélyriasztó karbid ágyút is elsütöttek a csata hevében.

Szanitécek hordággyal vitték az élőkép sebesültjeit, miközben a domboldalon levonuló, fehér köpenyes osztrákok felülkerekedtek. A szabadságharc az idén is elbukott, de az élet megy tovább, ezt példázza, hogy a műsor végén a résztvevők közösen elénekelték a magyar himnuszt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában