Fotók

2023.03.22. 19:22

Aki a szabadesést megtanulta, az nem csúszott le a dobogóról

Kísérlet, különféle számításokat igénylő feladat, teszt és keresztrejtvény is kiegészítette a szerdai fizikai csapatversenyt, amelyet a KSZC Eötvös Loránd-műszaki technikumban rendeztek meg szerdán. Két kategóriában húsz csoport mérte össze tudását, s a fiatalok kiváló felkészültsége alapozta meg a sikeres szereplést.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Kedvelem a fizikát, különösen a kísérletek érdekelnek, rengeteget lehet ilyenkor tanulni – mondta a 11. osztályos Szabó Péter Pál. – Ez az első versenyem, négyen vagyunk a csapatban, többfajta feladatot kapunk, de remélem, hogy tisztességesen helytállunk. 

Török Ruben szerint annál, aki műszaki területen szeretne boldogulni, alap a biztos fizikafelkészültség. A 11. osztályos fiatalembert a gépészmérnöki pálya érdekli, diáktársa, Szabó Kornél úgy érzi, hogy a verseny bizonyítási lehetőséget teremt az összes gépészes diáknak. Mozgástan, dinamika, szabadeséssel kapcsolatos feladatok után hő- és fénytankísérletek következtek, s a feladványok a rezgőmozgásra is kitértek. A házigazdák keresztrejtvénnyel is színesítették a versenyt: az erőhatás és az elmozdulás szorzatától, vagyis a munkától kezdve a teljesítmény mértékegységéig, vagyis a wattig összesen hat feladatban tesztelték a kamaszok ismereteit. Györfi-Bátori Enikő fizikatanár azt mondta: a mezőnyt két kategóriára, 9–10. osztályos kezdőkre és 11–12. évfolyamos haladókra osztották. 
– A verseny a fizika népszerűsítését és a csapatépítést is szolgálja – mondta. – A diákok teljesítményét öttagú zsűri értékelte. 

Ferka Gabriella, a KSZC Eötvös Loránd-műszaki technikum igazgatóhelyettese hangsúlyozta: a versenyt 16. alkalommal tartották meg, mely a jubileumi rendezvénysorozathoz kapcsolódott, az iskola ugyanis idén ünnepli alapításának 60. évfordulóját. 

Kezdő kategóriában az Ezer öcsi csapat – Bárdosi Botond, Kulcsár Dániel, Tamasián Bernát, Sólyom Bence – végzett az élen, a haladóknál a Bódis Marcell, Nagy Ákos Tamás, Szabó Barnabás alkotta Némó nyomában csapat győzött. 

Emléklap és csomag a fiataloknak 

A reál munkaközösség szervezte a szerdai csapatversenyt az Eötvös-iskolában, melyen mindenki emléklapot kapott. Az első három helyezett az oklevélen kívül ajándékcsomagot is átvehetett. Miovecz János, a zsűri elnöke kiemelte: ez a megméretés is segítette, hogy a fiatalok még jobban megszeressék a fizikát, s közelebb kerüljenek a tantárgyhoz. 

– A jövő mérnökeinek, kutatóinak és természettudományos szakembereinek részben a fizikára is szükségük van – hangsúlyozta Miovecz János. – Szerintem a fiatalok már a felkészülés során tovább mélyítették a tudásukat, s a csapatversenyen szerzett összes új ismeretet későbbi tanulmányaik során is kamatoztathatják majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában