Közeleg a húsvét

2023.03.27. 12:06

Alig látszik a tojástól a kéthelyi fa

Csaknem tizenkétezer tojás került fel ezekben a napokban a Kéthely központjában álló fára. A húsvéti dísz mellett egy kivilágított tojás­alagút, egy óriási szalmanyúl és óriástojások is jelzik az ünnep közeledtét. Minden évben a csodájára járnak, hogy fotókon örökítsék meg a különleges dekorációt.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Ottjártunkkor is népes közönsége volt a látványosságnak, amelyen az utolsó simításokat végezték éppen alkotói. – Mi most vagyunk itt először, de az ismeretségi körünkből rengetegen látogatnak el ide évek óta, hogy lefotózzák a húsvéti dekorációt – mondta Bene Henrietta, aki Balatonfenyvesről érkezett kisfiával. Szabó Bettina minden évben ellátogat Kéthelyre, hogy megcsodálja a díszeket. – Marcaliból érkeztem a kislányommal, aki nagyon élvezi az ittlétet, fel-alá rohangál – kiabálta az édesanya, miközben Szofi után futott. 

Több napon át dolgoztak a dekoráción a közmunkások és az önkormányzat munkatársai, hogy végül minden dísz a helyére kerülhessen. 

kéthely tojásfa Kovács Tibor
Fotós: Kovács Tibor

Tizenkétezer tojást tettek fel a fára a település központjában. – 2015 óta hagyomány Kéthelyen a különleges húsvéti dekoráció, idén is elkészült a hatalmas szalmanyúl, helyükre kerültek a festett óriástojások és a kivilágított tojás­alagút sem hiányozhat – mutatott körbe Molnár Balázs, Kéthely polgármestere. Hozzátette: a koronavírus-járvány alatt elkészült fatojás is kikerült a helyére és idén újdonsággal is készülnek. 

kéthely tojásfa Kovács Tibor
Fotós: Kovács Tibor

– Sok gyerek kérdezi, hogy a nyuszi mivel hozza ezeket a nagy tojásokat. Most készül egy különleges járgány a számára, de ez meglepetés – jegyezte meg a polgármester. Sok látogató maga is hoz tojást, s felakasztja a fára.

kéthely tojásfa Kovács Tibor
Fotós: Kovács Tibor

 – Szinte az ország minden tájáról, sőt New Yorkból, Franciaországból, Ausztriából és Németországból is érkezett már húsvéti dísz – mondta el Molnár Balázs. 
 

Nyuszik, bárány, kecske is érkezik 

A hétvégén nyuszik, bárány és kecskegida is elfoglalja helyét a húsvéti dekorációban, az állatok egy helyi tanyáról érkeznek. A kéthelyi és környékbeli termelők finomságokat és kézműves termékeket kínálnak. Húsvéthétfőn pedig megérkezik a tűzoltóautó, amellyel meglocsolják a lányokat, hogy ne hervadjanak el. A polgármester arról is beszélt: a tojások között van papírból készült, horgolt, festett, viaszolt is. – A szél miatt minden tojást feldrótoztunk, érdemes mindenkinek így felraknia a fára – mondta el Molnár Balázs. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában