Járványveszély

2023.03.05. 07:00

Az óvatosság marad, tilalom már nem kell a somogyi otthonokban

Több somogyi idősotthonban is látogatási tilalmat rendeltek el az influenzajárvány terjedése miatt. Van, ahol már fel is oldották, ugyanis a betegek már meggyógyultak és a vizsgálatok megállapították, hogy nincs járvány az intézményben.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Az ajtóra ragasztott kiíráson tájékoztatták a hozzátartozókat, hogy látogatási tilalmat rendeltek el a nagyatádi Naplemente Idősek Otthonában. Ivókné Pintér Melinda, a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ igazgatója lapunkkal azt közölte: február 19-től tartott az intézmény orvosa által elrendelt látogatási tilalom, mert egyszerre hatan kerültek kórházba influenzaszerű megbetegedés miatt. – A népegészségügyi szerv vizsgálata megállapította, hogy nincs járvány az intézményben, így már feloldhattuk a látogatási tilalmat és szerencsére mind a hat idős jobban van már – mondta el az igazgató. Hozzátette: az összes lakójuk és dolgozóik be van oltva koronavírus és influenza ellen is. 

A kaposvári Liget otthon mind a hatvan lakója jó egészségnek örvend. – Decemberben végigment egy felsőlégútimegbetegedés-hullám az intézményben most szerencsére mindenki jól van, így mi nem rendeltünk el látogatási tilalmat – mondta el Lelovicsné Tóth Éva, az otthon vezetője. Hozzátette: akik a lakók közül kérték, azok megkapták az influenza elleni oltást. 

– Ha tömegesen megjelenne bármilyen vírus, akkor bevezetnénk korlátozást, de szerencsére eddig nálunk nem volt rá szükség – mondta el Óvári Róbert, a ruhagyári lakópark szeretetotthonának vezetője. Hozzátette: az elmúlt hónapokban mindössze pár gondozottnál tapasztaltak gyors lefolyású megfázást, a lakóik húsz százaléka kérte az influenza elleni védőoltást. 

2023. február 21-től visszavonásig a Kaposi Mór Oktató Kórházban és Somogy vármegye valamennyi fekvőbeteg-ellátást végző intézményében (marcali, nagyatádi és siófoki kórház) látogatási tilalmat rendeltek el az influenzaszerű megbetegedések további terjedésének megelőzése céljából. Az egészségügyről szóló törvényben meghatározott kapcsolattartási lehetőséget (súlyos, végstádiumú betegek esetében) az intézmény folyamatosan biztosítja. 
 

Nincs még vége az influenzának 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerint hétről hétre nő az influenzaszerű megbetegedések száma. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint a hetedik héten az országban 282 300-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 54 000 betegnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Az orvoshoz fordult betegek száma Békés, Csongrád-Csanád és Somogy vármegyében volt a legmagasabb. Megyénkben 3641 akut légúti megbetegedés jutott százezer lakosra. 

Fotó: L. R.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában