Nyelvismeret

2023.03.23. 14:00

Azért tanult meg angolul, hogy kedvére kutathasson

Első helyezett lett angolból az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) a táncsicsos Papp Barnabás. A marcali fiatalember azt mondta: szeretné, ha nem ez lenne élete csúcsteljesítménye.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Róbert

Nem mindennapi teljesítmény az OKTV-n az első helyet megszerezni, a tizenkettedikes Papp Barnabás mégsem csinál nagy ügyet a teljesítményéből. 
– Szeretném, ha nem ez lenne a legnagyobb dolog, amit életemben elértem – mondta a fiatalember, aki angoltudásának nyolcvan százalékát egyéni módon szerezte meg. 
– Az általános iskolában németet tanultam, de jártam külön angolra és levizsgáztam belőle, hogy felvételizhessek angolból. Az angoltudásomat az érdeklődési körömnek köszönhetem – mondta Barnabás, aki a történelem és a filozófia iránt is intenzíven érdeklődik. Ezekben a témakörökben keresett magának újabb és újabb ismeretanyagot, s amikor magyar nyelven kifogyott az anyagból azzal szembesült, hogy angolul több dokumentumfilmet és cikket érhetne el. Ezért is tanulta meg a nyelvet. 
– Lépésről lépésre haladtam, ahogyan egy édesanya tanítaná beszélni a gyermekét. A történelem és a filozófia motivált a nyelvtanulásban, arra viszont sosem gondoltam, hogy komolyan nekiveselkedjek az angol tanulásának. Ahogy az engem érdeklő témákkal ismerkedtem, úgy ragadt rám a nyelv is – mondta a fiatalember. Az igazi kedvence a történelem, mégis az angol szakot választotta. 
– Nem bíztam abban, hogy a történelemtudásom elegendő lesz a Táncsicshoz, ezért választottam az angol szakot – mesélte a diák. – Nem bántam meg, sokat köszönhetek a középiskolámnak. Nem ez volt az első alkalom a négy év alatt, hogy angolból elindultam az OKTV-n. Amikor nagyon bíztam a továbbjutásban, sosem sikerült. Most babonából igyekeztem nyugodt maradni – mesélte a győztes, aki az első fordulóban az írásbeli feladatokat a kihasználható három óra helyett alig egy óra alatt, szinte kutyafuttában írta meg. – Igyekeztem, hogy ne maradjak le a gólyabálról, ami pont akkor kezdődött – adott magyarázatot nevetve a sietségre. – Magam sem értettem az osztályfőnökömet, amikor benyitott a történelemóránkra. Csak a hüvelykujját mutatta felém, jelezve, hogy első lettem a háromfordulós versenyben. 
Barnabás következő próbatétele a továbbtanulás lesz. Az ELTE jogi karára jelentkezett, de már azt is tudja, hogy a jogra inkább megélhetési forrásként tekint majd. Az igazinak azt tartaná, ha sikerülne filozófiai témában egy könyvet írnia. 
– Már gyűjtöm hozzá az anyagot egy százoldalas füzetbe. Ha betelik puszta teóriával, kiválogatom, mi hova való. Most csaknem harminc oldalnyi teóriánál tartok – mesélt megvalósítandó álmáról a fiatalember. 

 

Lévai Iván: hihetetlen, elképesztő 

Hihetetlen, elképesztő! Így értékelte Lévai Iván, Papp Barnabás angoltanára a diák teljesítményét. – Ez a háromfordulós verseny már az első fordulóban is magasabb szintű angoltudást követel, mint a felsőfokú nyelvvizsga. Több ezren jelentkeztek rá, a második fordulóban százharmincan, a döntőben harmincegyen vehettek részt. A két utolsó fordulóban hazánkban élő angol anyanyelvűek értékelnek. Bármelyik tantárgyból az OKTV döntőjébe kerülésnek óriási tudás a feltétele – mondta a kaposvári tanár. – Egyre több forrás segíti az angolnyelv-tanulást, a felkészülést, például az angol nyelvű filmek. Épp emiatt jelentkeznek annyian angolból, ám mégis azt látni, hogy kevesen beszélnek igazán kimagaslóan angolul – mondta Lévai Iván, aki szerint mindenképpen egy fanatikus diák kell az efféle teljesítményhez. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában