Emlékverseny

2023.03.31. 19:16

Betevőnket kutatják a lelkes kaposvári fiatalok

Pályamunkákkal és saját kutatási eredményekkel neveztek az agráriumi ismereteket tanuló, középiskolás fiatalok közül a legkiválóbbak a 25. Guba Sándor emlékversenyre. A pénteki vetélkedőre az ország minden pontjáról érkeztek Kaposvárra.

Kovács Gábor [email protected]

Kaposvár növekedését befolyásolja a kevés csapadék és az éghajlati változások is. Kilencedik osztályos, ha végez egyetemre készül, és gyermekkori vágya, hogy az agráriumban helyezkedjen el. 

Tanára, Husz Annamária szakoktató azt mondta, hogy szerencsés helyzetben van, mert a versenyző diákjai jól motiváltak és precízek. Az írásbeli fordulóra egy 25 oldalas vizsgálati anyagot kellett szerkeszteniük, melyet a szóbelin védtek meg. Dominik és tanára Vépről érkeztek, de jöttek versenyzők Debrecenből, Bábolnáról, Törökszentmiklósról, Vácról, sőt Felcsútról is. Összesen 13 középiskolából több mint ötven diák vetélkedett. 

 

A ponty takarmányozása csalánnal, szürkemarha borjak múlt századi apáktól, a feketebodza ültetvények költség-jövedelme, a homoktövis C-vitamin tartalma, fakitermelés lovakkal – csak néhány a tanulók kidolgozta érdekes témák közül. A váci Pálocska Csenge egy világbajnok és Európa győztes orosz fekete terriert hozott magával, a saját tenyésztésű, négy éves ebbel az állattenyésztés szekcióban indult. 

A résztvevők megkoszorúzták a névadó Guba Sándor emlékfáját és szobrát a MATE Kaposvári Campusán. Gombos Péter főigazgató-helyettes elmondta, hogy Guba Sándor kutatásai, szakmaisága nélkül szegényebb lenne az agrártudomány, és az egyetemen máig építenek az örökségére. A megnyitón Borhi Zsombor, kaposvári alpolgármester arról beszélt, hogy a legfontosabb stratégiai ágazat az élelmiszergazdaság, ami a helyi mezőgazdaságra épül, de jó képzés nélkül nincsenek jó szakemberek. 

 

Jubileumi emlékversenyt rendeztek 

A kaposvári az ország egyik legrangosabb szakmai tanulmányi versenye, melyet 30 évvel ezelőtt rendeztek meg először a névadóra emlékezve, mondta Princz Zoltán, a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum és Szakképző iskola igazgatója. Guba Sándor Kaposváron 1961-ben alapította meg a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumot, amelynek tíz éven keresztül igazgatója is volt. 1971-ben a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskola alapító főigazgatója lett. Fő kutatási területe a magyarországi szarvasmarha- és sertésállomány termelőképessége volt. Kialakított új törzstenyészeteket, megalkotta és országosan ismertté tett új sertéstenyésztési rendszereket, valamint figyelemreméltó eredményeket ért el a takarmányozás és a gépi fejés kutatásában is. 

 

 

Négy szekcióban versenyeztek 

Négy területen mutatták be tudásukat a diákok. Az állattenyésztési szekció bíráló bizottságában Tossenberger János professzor elnökölt, a növénytermesztés szekcióban Keszthelyi Sándor, a MATE egyetemi tanára mellett többek között Pásztohy András, az Agrária Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója foglalt helyett. A vidékfejlesztés, vadgazdálkodás és alternatív jövedelemszerzés csoport bírálóit Bónai András, az Országos Méhészeti Egyesület elnökhelyettese vezette. A lótenyésztés, lótartás szekció zsűrijének elnöke Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztők Országos Egyesülete társadalmi elnöke volt. A diákok a bíráló bizottságok tagjaitól előadásokat is hallgathattak egyebek mellett olyan témakörökben, mint a precíziós tejtermelés kihívásai vagy a növénytermesztésben használatos képalkotó eljárások.       

 

 

   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában