Édes versengés

2023.03.29. 13:49

Bonbonkészítésben is jeleskedtek a szakma ünnepén

Tizenöt tanuló mérte össze tudását édességkészítésből, akik a kevert omlós teasüteményen kívül bonbont is készítettek szerdán az édességkészítő országos szakmai tanulmányi versenyen. A kaposvári háromnapos találkozónak a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola ad otthont.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

Csokoládé, vaj, tejszín, tojás és lekvár, s a munkához szükséges összes alapanyagot időben előkészítették a házigazdák. Nagyüzem volt már kora délelőtt a Kinizsi Pál technikumban, párhuzamosan két teremben zajlott a munka: volt, aki csokoládét temperált, eközben a többiek omlós tésztát készítettek vagy épp bonbon díszítéssel foglalkoztak. 

A csokitemperálás is fontos munkafolyamat volt. 
Fotó: Lang Róbert 

–  Az édesipari termékek előállításához 300 perc áll a fiatalok rendelkezésére – mondta Kurucz Tamás, a vizsgabizottság elnöke. –  A munkát reggel nyolckor kezdték és kevert omlós teasüteményt és bonbont készítettek. Úgy látom, a diákok gördülékenyen, folyamatosan dolgoznak és a Kinizsi Pál technikumban jó körülmények között oldhatják meg a feladatot. S bár még a verseny elején vagyunk, de szerintem biztató a kezdés. 

Legjobb tudásukat vették elő a versengő diákok. 
Fotós: Lang R. 

A gyakorlati feladatok után portfólióvédés szerepelt a délutáni programban. A fiatalok ennek során az utóbbi időszakban az általuk készített termékekről, s tanulmányukról is számot adtak. A két örkényi és a négy szerencsi diákon kívül Szombathelyről egy, Budapestről ketten érkeztek, s három kaposvári diák képviselte a házigazda tanintézményt.

Ínycsiklandó finomságok készültek. 
Fotós: Lang R.

Papné Szabó Ibolya, a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum igazgatója kiemelte: az új versenyfeltételek szerint először rendezik meg a megmérettetést. A 21 éves Horog Orsolya édességkészítő képzésre jár a kaposvári technikumba, s a rendezvény lebonyolításánál nyújt segítséget. A diáklány szerint, a döntőn rengeteg a látnivaló, s akik idáig eljutottak, azok a fiatalok nagyon tehetségesek elméletben, gyakorlatban egyaránt. Kutasné Harsányi Tünde kaposvári oktató hangsúlyozta: a megméretés során fontos a technológiai folyamatok betartása. 

– A verseny a szakma ünnepe, s nagy a tét – mondta. –  Akik ugyanis a mostani döntőn legalább 71 százalékos összteljesítményt elérnek, azok mentesülnek a további iskolai szakmai vizsgák alól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában