Az ember legjobb barátja

2023.03.28. 17:30

Életmódhoz kell ebet választani

Francia bulldogból, német juhászkutyából és tacskóból van a legtöbb hazánkban a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) friss nyilvántartása szerint. Hivatalosan több mint hárommillió kutyát tartanak Magyarországon, ebből csaknem kétmillió-egyszázezer fajtatiszta.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

A listavezető kutyából 160, a második legnépszerűbből 146, a harmadik helyezett tacskóból 122 ezer található az országban. Népszerűek még a pulik, a yorkshire terrierek, az amerikai staffordshire terrierek és a labrador retrieverek is. A MÁOK által kiadott összesítésben 120 kutyafajta szerepel. A legkevesebb hannoveri vérebből, törpe schnauzerből és miniatűr bullterrierből van, ezekből fajtánként nagyjából háromezret tartanak. 

Dachshunds,Dog,In,The,Autumn,Background
Rövid láb, nagy boldogság. 
Fotós: Liliya Kulianionak / Forrás: Shutterstock

Az állatorvosi kamara újságírói megkeresésre a legnépszerűbb kutyanevek listáját is közzétette. A legkedveltebb név a Picur, ebből több mint 41 és félezer található. Sok kutyagazda szereti Buksira és Macira keresztelni kedvencét. Előbbiből 31 ezer 500, utóbbiból valamivel több, mint 29 ezer van az országban. A MÁOK március elsejei adatai szerint a legritkább kutyanév a Bogáncs, összesen 6230-an nevezték el így az ebüket. 

Naughty,Dog,Home,Alone,-,Yellow,Labrador,Retriever,Destroyed,The
Az ember legjobb barátja. 
Fotós: Jaromir Chalabala / Forrás: Shutterstock

Magyarországon nagyjából minden harmadik emberre jut egy kutya. Hozzáértők szerint azonban nem biztos, hogy mindenki megfelelő körülmények között gondoskodik kedvencéről. Nagy Dóra, a Best Dog Kaposvári Kutyaiskola kiképzője megkeresésünkre elmondta, mielőtt valaki kutyát szeretne tartani, utánaolvashatna az adott fajta életmódjának. 

Young,Woman,Look,At,Her,Dog,At,Home
A kutyatartók körében népszerűek a yorkiek is. 
Fotós: smgaray / Forrás: Shutterstock

Egy panellakásban ugyanis nem célszerű még kistestű kotorék vadászkutyát sem tartani, de egy 60 négyzetméteres udvarban sem feltétlenül jó nagy testű pásztorkutyát nevelni. Nagy Dóra hozzátette, a gazdáknak saját életmódjuk, temperamentumuk és életkoruk alapján érdemes házi kedvencet tartaniuk. Egy idős embernek nagy mozgás­igényű kutyát nem javasolnak a szakemberek. 
 

Ami szabály, az szabály 

Boncz Edit, a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője lapunknak elmondta, megbecsülni is nehéz, hogy mennyi kutya lehet Kaposváron és környékén. A legtöbben még mindig nem ivartalanítják az állatokat, ezért nagyon magas a szaporulat. – Sajnos tragikus a helyzet, ez látszik a forgalmunkon is – hangsúlyozta Boncz Edit. – Teljesen megtelt a telephelyünk, jelenleg 250 kutyáról gondoskodunk. Ezért is lenne fontos az, ha minél többen fogadnának örökbe állatot. Viszont nem mindenkinek való kutya. Sajnos nap mint nap találkozom negatív esetekkel. Aki szereti a kedvencét, megfelelő körülmények között tartja és rendszeresen sétáltatja, még ott is adódhatnak bőven gondok. A közösségi együttélés szabályait sokan nem tartják be. Ez azt jelenti, hogy sokszor póráz nélkül sétáltatják a kutyát, és nem szedik össze az ürülékét – tette hozzá a Kutyatár vezetője. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában