Zeneszerző

2023.03.27. 13:52

Ferenc pápa is hallja majd Vizy Márton szerzeményét

A Vizy Márton – somogyi kötődésű – zeneszerző és Tóth Dávid Ágoston szövegíró által jegyzett Camino című dal is elhangzik a budapesti pápalátogatáson. Az Ignác, a lelkek lovagja című misztikus musical legismertebb száma április 29-én, szombaton, délután csendül majd fel a Papp László Sportarénában, ahol mintegy 12 ezer magyar fiatal várja majd Ferenc pápát.

Lőrincz Sándor

„Új lángot lobbants bennem, mikor kétség járna át! / Új álmot lássál bennem, így lesz helyem a világ! / Engedj benned élnem, hisz folyton vágyom Rád! / Valahol, valahogy viszonozhatnám...” – zengi be a stúdiót a Loyolai Szent Ignác életútját bemutató musical egyik fontos dala. 
Vizy Márton zene- és dalszerző felesége révén félig somogyi. Mocsai Júliával több alkalommal szerveztek lelkigyakorlatot az ősi családi fészekben, a felsőmocsoládi Kacskovics-Bánó-kastélyban. Lapunknak elmondta: a jezsuiták felkérésére írt darab több bemutatón van már túl az Erkel Színházban, s a közelmúltban jött az ötlet, hogy a Camino, vagyis az Út, mennyire illene a pápalátogatás tematikájába. 
Az elképzelést tett követte, és a hét elején elkészültek a stúdiófelvétellel, melybe a szentatya látogatásának mottóját – „Krisztus a jövőnk” – is beleszőtték. 
„Még egy lépés, még egy légzés, még egy ösztönzés... / Sáros a lábam, nedves a hátam, kerget a mennydörgés. (...) De oszlik bennem a homály, lépek úgy is, ha fáj! / Isteni, emberi, angyali, démoni vándorlás...” – éneklik a közreműködők különös hévvel, köztük Dolhai Attila, a Jászai Mari-díjas, érdemes művész, aki a közelmúltban a Balatonszemesi Katolikus Találkozón vallott megrendítő erővel istenhitéről, Szandi, valamint a fiatalok kedvencei: Szűcs Reni, Nagy Bogi és Dánielfy Gergely, aki a PATE kaposvári campusán pallérozta színészi képességét. 
Vizy Márton, a keresztény könnyűzene egyik meghatározó alakja lapunknak elmondta: a jó hangulatú stúdiófelvételt tegnap egy videóklip-forgatás követte, s az elkészült kisfilm hamarosan látható lesz a közösségi médiában – mintegy ráhangolódásként az óriási tömegeket vonzó, különleges atmoszférájú lelki rendezvényre. 
Megtudtuk tőle azt is: a Papp László Sportarénában élőben és természetesen magyarul csendül majd fel a pápalátogatás emblematikus dala, megkoronázva a történelmi eseményt, hiszen a szentatya regnálásának 10 éve alatt, a másfél évvel ezelőtti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust követően, második alkalommal látogat el hazánkba, de már Csíksomlyón is járt. A mostani lesz 41. apostoli útja, s korára, valamint egészségi állapotára való tekintettel Ferenc pápa sem Szegedre, sem Szentkútra nem megy el, csak a budapesti eseményeken vesz részt. 

Egy évtizede színpadon a József Attila életéről írt musical 

A kilencgyermekes családból származó Vizy Márton zeneszerző, előadóművész, producer, a 2002-ben az Örvendj, Magyarország című dal szerzője szerint a zene a legszellemibb művészet. Az énekes alkotó, aki a Madách Színházban több mint egy évtized óta színen lévő, s telt ház előtt játszott Én, József Attila című musicalének zenéjét jegyzi – a dalszövegeket Tóth Dávid Ágoston írta –, azt vallja: arra törekszik, hogy az alkotás folyamatában nagyobb teret engedjen a felülről jövő ihletettségnek, ne csak az eszével és rutinból komponáljon. Ezért naponta imádkozik, s láthatóan sikerrel. Művészeti tevékenységéért, valamint szerteágazó karitatív munkájáért a közelmúltban Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában