Buzsák

2023.03.09. 14:00

Ledöntöttek és a patakpartra dobtak egy 56-os emlékművet

Hét évvel ezelőtt magánterületre épült fel egy 56-os emlékmű Buzsákon. A műalkotás későbbi, hányattatott sorsára az alapító hívta fel a figyelmünket.

Kovács Gábor

Péchy Imre Budapesten született, a most 84 éves férfi fiatalon vett részt az 56-os fővárosi forradalomban, ami aztán meghatározta egész életét. Régóta igyekezett megvalósítani a célját, hogy emléket állítson a szabadságharc hőseinek és áldozatainak. 2009-ben Buzsákon vásárolt egy telket, feleségével Somogyba költözött, majd kilenc éven át élt a faluban. Amikor közeledett a forradalom hatvanadik évfordulója, és a jubileum arra ösztönözte, hogy megvalósítsa álmát. Mindenképpen a somogyi falunak szánta az emlékművet.

– Az önkormányzat az emlékmű helyéhez biztosított volna területet, de nem találtam megfelelőnek – idézte fel a történeteket a nyugdíjas férfi. – Ezért elhatároztam, hogy lebontom a házam előtti kerítés egy részét, majd az utca és a telkem határán építem fel, ahol sokan láthatják. A régi házam és az utca közé eső területen öntöttünk ki egy másfélszer másfél méteres beton alapot. A jó célra összeadott pénzekből finanszíroztuk a munkát. Én is költöttem rá, a lyukas zászló bronz másolatát és a betűket egy balatonőszödi iparművész készítette. 

2016. október 23-án adták át az 56-os emlékművet a buzsáki Kossuth Lajos utcában. A lengyeltóti plébános felszentelte és a rendezvényen részt vett akkoriban Móring József Attila, a térség ország­gyűlési képviselője is. Az eseményről a Somogyi Hírlap is beszámolt annak idején. 

A Somogyi Hírlap írt az eseményről.

Teltek-múltak az évek és az emlékművön mindig volt virág. Péchy Imre egészsége azonban már nem volt a régi, végül Miskolcra költöztek a feleségével. Ekkor a buzsáki házát eladták. 

Most a patakparton hever az egykori emlékmű.

– A vevővel megegyeztünk, hogy gondozza majd az emlékművet, de aztán ő is eladta a házat egy újabb vásárlónak – folytatta Péchy Imre. – Kiderült, hogy az új tulajdonosnak útjában lehetett az emlékmű. Úgy tudom, egy traktorral lehúzatta a sziklát, és elvitte a telke végébe, egy szolgalmi út mellé. Most a szikla a patakparton kidobva hever, és ez nagy fájdalmat okoz nekem – panaszolta Péchy Imre. 

A 2016-os ünnepségen készült felvétel.

 

Az egyik tulaj elviselte, a másik nem 

Az idős férfi két fotót is küldött szerkesztőségünknek, az egyik teljes pompájában, a másik a patakpart mellett örökítette meg az emlékművet. Megkerestük Kara Lajost, Buzsák polgármesterét, aki megerősítette, hogy valóban nem áll már az ominózus 56-os emlékmű. A történteket azonban magánügynek tartja. Szerinte önhatalmúlag építették fel az emlékhelyet annak idején. A képviselő-testület ugyanis kijelölte volna az emlékmű helyét, ott, ahol a korabeli 56-os események kiindultak a faluban. Ezt a helyet azonban az emlékmű alapítója nem fogadta el. Ezután húzta fel magánterületen az építményt, a polgármester tudomása szerint pályázati pénz segítségével. Azóta a telek egyik tulajdonosa elviselte az építményt, de a másik már nem, ezzel magyarázható a történet – tette hozzá Kara Lajos polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában