Magyar Űrhajós Program

2023.03.07. 12:31

Kaposvári lehet a második magyar űrhajós, a négy jelöltből ketten Somogyból származnak

Kétszáznál több pályázóból négyen maradtak bent az Európai Űrügynökség és a HUNOR program szigorú szűrővizsgálatain, melynek végeredményeként a tervek szerint 2024-ben magyar űrhajós juthat el a Nemzetközi Űrállomásra.

Sonline

A kaposvári származású Schlégl Ádám is a versenyben lévő négy pályázó között van, akiket kedden mutattak be a a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón. A jelöltek közülük valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet kutatómunkát a 2024-es év végén.

Szakály András tervezőmérnök ugyancsak Somogyhoz köthető, a 40 éves űrhajósjelölt Szakály Sándor törökkoppányi születésű történész professzor legidősebb fia, aki gyakran töltötte a nyári vakációt apai nagyapjánál, Balatonföldváron. Sokszor megfordult a zamárdi lovas klubban is, ahol lovászként dolgozott ifjú korában. 

A 2021-ben indult, mintegy 100 millió dolláros HUNOR (Hungarian to Orbit) magyar űrhajósprogram tudományos projektjének keretén belül egy magyar kutatóűrhajós hozzávetőlegesen egy hónapos küldetésre mehet. 

A keddi sajtótájékoztatón Cserényi Gyulát, Kapu Tibort, Schlégl Ádámot és Szakály Andrást mutatták be, mint végső pályázókat. Schlégl Ádám a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett a 2000-es évek második felében, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Ortopédiai Klinikájának klinikai szakorvosa. 

A kaposvári származású pályázó tavaly nyáron a bama.hu-nak azt nyilatkozta a kiválasztásról, hogy az első teszten legjobban teljesítők mehettek tovább a második fordulóba, ahol pszichometriai és pszichológiai teszteknek vetették alá őket. Mint mondta, a misszióhoz olyan személyiséggel rendelkezőket keresnek, akik nagy nyomás alatt is kiegyensúlyozottak, higgadtak tudnak maradni, stresszhelyzetben sem hagyja őket cserben a jó ítélőképességük, kreatívak, a rendelkezésre álló információk tükrében gyorsan és határozottan döntenek, emellett csapatjátékosok és jól viselik azt is, ha a családjuktól távol, a komfortzónájukon kívül kell boldogulniuk. 

Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András. Fotó: MTI/KKM

– Komoly hangsúlyt fektettek a logikára, a memóriára, a térbeli orientációra, valamint a természettudományos ismeretekre és az angol nyelvtudásra is, melyből egy igen magas szintre van szüksége a leendő űrhajósoknak – mondta Schlégl Ádám.

A keddi sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy a kaposvári jelölt nem ijed meg a kalandoktól, hiszen feketeöves karatemester, de állt már hatezer méter feletti csúcson a Himaláján.

 Schlégl Ádám a távgyógyítással kapcsolatos tudományos előrelépések miatt várja azt, hogy a programban annál is több emberi életért tud tenni, mint eddig nap mint nap a műtőkben.

A programban végül csak két jelölt maradhat, egy űrhajós és a tartaléka, akiket a program honlapja szerint egy durván féléves képzés vár majd az Amerikai Egyesült Államokban, Houstonban. Ennek keretében szimulált körülmények között készítik fel őket az űrrepülésre és a Nemzetközi Űrállomáson való tartózkodásra. A kijelölt űrhajós ezentúl részt vesz a küldetés szempontjából elengedhetetlen speciális képzéseken is a NASA kiképzőközpontjaiban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában