Helyi közélet

2023.03.23. 09:00

Kastélyra talált a pár a györöki bozótos mélyén

Bozót, borostyán nőtte körbe, indák futották be az elmúlt tizenhét év alatt a szőlősgyöröki várat. Az épület fénykorában középkori étteremként üzemelt, ám napjainkban már csak a falai állnak. Egy család most úgy döntött, megmentik és rendbe hozzák.

Turbéki Bernadett

Fotó: Turbéki Bernadett

Nem vívtak érte csatákat és a toronyszobájában sem találtak alvó királylányt, hiszen a kétezres évek elején épült és étteremként működött mindössze néhány évig. A 150 négyzetméteres kis kastély sorsát az pecsételte meg, hogy mesterszakács tulajdonosa elhunyt. A napokban szorgos kezek kitisztították, hogy végre felébredhessen Csipkerózsika-álmából. 
– Tizenhét évig szunnyadt a bozót alatt – mutatott körbe munkaruhájában Helembai István, aki felnőtt gyermekeinek vásárolta meg a különleges építményt egy évvel ezelőtt. 
– Őrbottyániak vagyunk. Először Salgótarján környékén nézelődtünk olcsó telek után, de nem találtunk olyat, amelyik megfelelt volna. Ez az építmény egy árverésen került kalapács alá. Másé lett, de mi nem vagyunk olyanok, akik letesznek az álmaikról.

 Egy héten belül kinyomoztuk, hogy ki vette meg. Megkérte az árát, de végül sikerült megszereznünk – mondta Helembai István. – Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon sok pénzt kell ráfordítanunk, mire használható lesz. Vannak földjeink, ám már kiöregedtünk a művelésükből, ezért eladjuk őket, hogy legyen miből finanszírozni a felújítást. 
Az épület és benne az étterem nagyon sokat veszített az eleganciájából. A berendezésnek már nyoma sincs, egyelőre fatárolóként üzemel. A vizesblokkok fajanszai eltörve, a csaptelepek talán máshol ontják magukból a vizet. Az egykori konyha sem alkalmas a főzésre jelen állapotában. A kilátó is kellően rozoga, de legalább használható. 
– Nyugodtan rá lehet lépni a fapallókra, kipróbáltuk, biztonságos. Ide egy kávéteraszt tervezünk, szép a kilátás – mutatott körbe Helembai Andrea. A család öt évet adott magának arra, hogy az épületet felújítsák, de annak örülnének igazán, ha a bravúr három év alatt sikerülne. 

Rengeteget veszített az épület az eleganciájából.

Fotós: Turbéki Bernadett

Saját kezűleg

Az új tulajdonosok abban első perctől kezdve biztosak voltak, hogy nem lakóházat szeretnének faragni a különleges külsejű szőlősgyöröki épületből. 
– Egyelőre igyekszünk a legégetőbb feladatokat elvégezni, és amit csak lehet, saját kezűleg – mondták el Helembaiék, akik úgy döntöttek, hogy megmentik a várat, amely az elmúlt tizenhét év alatt elindult az enyészet útján. 

 

Medence is van 

A Helembai család lehetőséget lát a középkori hangulatot idéző épületben, s úgy döntöttek, megpróbálkoznak benne egyfajta falusi turizmussal. A vár udvarát is szeretnék rendbe tenni, hiszen évekig nem nyúlt hozzá senki. – Van itt egy romos úszómedence is, szeretnénk felújítani. Egyelőre arra várunk, hogy a hivatalos telekhatárokat kijelölje a hivatal, mert szeretnénk elkeríteni a területet. 

Tizenhét évig szunnyadt a bozót alatt, az új tulajdonosok most kipucolták és ismét láthatóvá tették a váracskát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában