Érzékenyítés

2023.03.04. 11:30

Kerekesszékből nézve más megvilágításba kerül az egészségünk

Újraélesztést tanultak és együtt játszottak kerekes­székes mozgássérültekkel a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Szakgimnázium diákjai pénteken.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang R.

Újraélesztést is tanultak a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Szakgimnázium diákjai a pénteki egészségnapon. Az első öt tanórában az ötödikesektől a tizedikesekig, interaktív szemléletformáló programokon vehettek részt. Tizennégy helyszínen tizenegy előadó várta a gyerekeket. 

– A szemléletformálást tűztük ki célul. Szeretnénk a diákoknak megmutatni, hogy az egészség érték – mondta Illés Beáta, az intézmény védőnője, miközben a háttérben az újraélesztés fortélyaival ismerkedtek a fiatalok. – Megmutattuk, hogy milyen a szakszerű segítségnyújtás. A programokkal az a cél, hogy bele tudják képzelni magukat embertársaik helyzetébe és az itt megszerzett tapasztalataikat hasznosítani tudják a mindennapi életük során. 

Fotós: Lang R.

– Biztosan félnék éles helyzetben, ha újra kellene élesztenem valakit, ám voltam egy táborban is, ahol megtanultuk, így tudom, hogy nem bonyolult, csak oda kell figyelni, mert nagyon fontos, egy élet múlhat a tudásunkon – mondta a tizedikes Illés Anna. 

Fotós: Lang R.

– Fontos, hogy a gyerekek megértsék: az egészség nemcsak van, hanem meg is kell tudni őrizni, ezért több szervezetet kértünk meg, hogy működjenek közre az egészségnapon – mondta a program másik szervezője, Puskás Andrea, az intézmény biológiatanára. 

Az egyik teremben a fogyatékkal élők nehézségeiből közös játékkal kaptak ízelítőt a gyerekek. – Ezt a játékot a súlyos mozgássérültek is tudják játszani, az a lényeg, hogy a labdákat a céllabdához legközelebb kell gurítani – mutatta Proszonyák Zsuzsanna, aki a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületétől érkezett. 

– Mindegyik program tetszett ma, de legérdekesebb ez a mozgáskorlátozott játék – mondta a hetedikes Szakács Kristóf Géza. – A többi program is tetszett: az egészséges étkezésről, az alkohol- és drogfogyasztás, vagy éppen a dohányzás káros hatásairól is hallgathattunk érdekes előadásokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában