Tavaszi nagytakarítás

2023.03.20. 07:00

Kristálytiszta víztől ragyognak az üvegek

Új módszerrel és technológiával tisztítják meg a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központ hatalmas üvegfelületét. Egy balatoni vállalkozás vegyszer nélkül, tiszta vízzel, a földről mossa le a rárakódott szennyeződést. Nemcsak a vármegyeszékhelyen, más településeken is elkezdték a tavaszi nagytakarítást.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Róbert

A földön állva, akár 22 méteres magasságban is ragyogóvá tudják varázsolni az épületek üvegeit a Saja Clean-Tech Kft. munkatársai. Ehhez egy különleges és speciális eszközt használnak, amely Magyarországon egyedülálló. Saja István a vállalkozás tulajdonosa lapunknak elmondta, az úgynevezett ozmósisos technikával, adalékanyagok nélkül, majdnem teljesen steril vízzel dolgoznak. Ehhez egy  épet használnak, amely megszűri a csapvizet.

– Az eszköznek köszönhető a víz töltése megváltozik – mondta Saja István. - Magához „húzza” a koszt, kiszedi az üveg mély pólusaiból a szennyeződéseket, majd lefolyik a felületen. Ezzel a mosási technikával gyakorlatilag teljesen vissza tudjuk állítani az üvegnek a gyári tisztaságát – tette hozzá a vállalkozás vezetője.

Fotós: Lang Róbert

Igalban a fürdő területén zajlanak a tavaszi munkálatok. Gellért Attila az Igali Gyógyfürdő marketingvezetője megkeresésünkre elmondta, az előző évekhez hasonlóan idén is átfogó nagytakarítást végeznek el a fedett fürdő épületében. A létesítmény dolgozói alapos tisztítással és fertőtlenítéssel készülnek a szezonra.

– A külső strandmedencéket és a napozófelületeket a tavaszra hangoljuk – mondta Gellért Attila. –  A medencékből leengedjük a téli időszakban használt vizet, majd alapos takarításon esnek át a lábmosók és a medencék. A fürdő zöldterületén is bőven lesz feladatunk a következő hetekben. Le kell nyírni a sövényeket és a fákat, virágokat ültetünk el, a gyepet, valamint a dísznövényeket szebbé tesszük – tette hozzá a fürdő marketingvezetője.

Fotós: Lang Róbert

Fásítással, virágosítással várják a tavaszt

Nagyatádon külön tavaszi nagytakarítást nem tartanak, mert egész évben igyekeznek szép környezetet és tiszta épületeket biztosítani az ott élőknek. Erről Ormai István polgármester beszélt lapunknak. A település vezetője kiemelte, a közterületeken azonban virágosítanak és fásítanak. A tervek szerint 8000 tő virágot, valamint 100-120 cserjét, facsemetét ültetnek el majd a városgondokság munkatársai. Kadarkúton sem terveznek nagyobb tavaszi takarítást. Karsai József polgármester érdeklődésünkre elmondta, az óvodát, a művelődési házat, a szociális alapszolgáltatási központot és a városháza épületét egész évben rendben és karban tartják. 

Fotós Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában