Átadó

2023.03.29. 20:00

Új esélyt adnak a pszichés problémával küzdőknek

Átadták a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió pszichiátriai betegeknek kialakított nappali ellátóintézményét Kaposváron szerdán délelőtt. Az Új estély központ az egykori ruhagyár épületében kapott helyet és ide várják azokat a somogyiakat, akiknek szükségük van segítségre.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– 2022. október végén kaptuk meg az engedélyt és megnyitottunk négy terápiás és egy helyi, valamint regionális vezetővel – mondta el köszöntőjében Szente Norbert, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió regionális vezetője. Hozzátette: a kaposvári központ mellett a közeljövőben Marcaliban és Nagyatádon nyílik intézményük, a régióban hét helyen tudnak majd 700 mentális, szenvedélybetegséggel küzdőnek segíteni és legalább hetven munkahelyet hoznak létre. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: 2010 óta duplájára nőtt az egyházak jelenléte a szociális területen. – Az egyházak 13 évvel ezelőtt a feladatok mintegy 15 százalékát végezték el szociális és gyermekvédelmi területen, ma ez az arány mintegy 30 százalék – emelte ki az államtitkár. Megjegyezte: az egyházak az evangélium hirdetése mellett segítik a legelesettebbeket, mindannyian hálásak lehetünk, hogy az orosz-ukrán háborúban nem csak élelemmel, ruházattal, hanem szeretettel, gondoskodással támogatták a menekülteket. 

Fotós: Lang Robert Kaposvar

Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntőjében kiemelte: a városban több szervezet dolgozik azon, hogy segítséget nyújtson hontalan, fogyatékos és idős embereknek egyaránt. – A baptisták szeretet missziójukkal egy lehetőséget adtak a kaposvári és somogyi pszichiátriai betegeknek, itt jó kezekben vannak, segítenek a gyógyulásukban – mondta el Szita Károly. Papp János, Magyarországi Baptista Egyház elnöke elmondta: Isten új esélyt kínál mindenkinek, a szolgálaton keresztül közvetítik a szeretet. – Akkor leszek boldog, ha húsz év múlva eljövünk ide és csillogó szemekkel éneklő, vagy életükről beszélő embereket fogunk látni – emelte ki az elnök. Mile Ferenc, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió elnöke köszöntőjében elmondta: a Debreceni Egyetemmel végzett közös kutatásukból az derült ki, hogy a covid óta 281 százalékkal nőtt az alkohol fogyasztás, több volt a családon belüli erőszak és könnyebben veszítették el a hátrányos helyzetűek munkájukat. – 2020-ban 1706 ember lett öngyilkos, mi szeretnénk ezt a számot megfelezni, új esélyt adni – emelte ki Mile Ferenc. Révész Lehel, a kaposvári Reménység Kapuja Gyülekezet lelkésze mondott áldást, majd a kaposvári katolikus iskola zenei összeállítását hallgathatták meg az ünneplők.

Minden tizedik ember érintett
Mile Ferenc, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió elnöke köszöntőjében édesapja történetét mesélte el, aki nyugdíjba vonulása után a pohár után nyúlt. – Sokszor mondta, hogy kisfiam ezen az ágon te vagy az utolsó és megkérdeztem tőle, hogy nem-e szeretné látni az unokáit, elsírta magát és még tizenkét évet élt, az orvosok fél évet jósoltak csak – mondta el az elnök. Személyes története motiválta abban, hogy minél több embernek segítsen. – Tizenötezer emberre vagyunk hatással, kétszáz településen működünk és ezer embernek adunk munkát – tette hozzá Mile Ferenc. Kiemelte: a szenvedélybetegség a magyar lakosság 10 százalékát, egymillió embert érint és sokszor a függőségük mellé mentális problémák is társulnak.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában