Felkészülés

2023.03.31. 13:38

Megküzdöttek a széllel a célbaugró ejtőernyősök

Megnehezítette a szeles idő a Szolnoki Honvéd Ejtőernyő Sportegyesület versenyzőinek és a Magyar Honvédség ejtőernyős-válogatottjának kaposújlaki edzését. A célbaugrók hétfőtől péntekig tartózkodtak a településen. A nem megfelelő időjárás miatt viszont csak néhányszor tudtak kiugrani a repülőből.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Pénteken reggel pontosan 8 óra 19 perckor emelkedett a magasba az An-2-es típusú repülőgép Kaposújlakon. A fedélzeten 12 ejtőernyős utazott, akik arra vártak, hogy néhány perc múlva elérjék az 1000 méteres magasságot, és kiugorjanak a gépből. Nem volt egyszerű dolguk, mert akkora magasságban még erősebben fújt a szél, mint a földön. Ezt jól jelezte az a hatalmas színes „kendő” is, amit az ugrás előtt dobtak ki a repülőből azért, hogy megnézzék mennyire befolyásolja a gyakorlást a szeles időjárás.

Az ejtőernyősöknek az volt a feladatuk, hogy egy huszonöt négyzetméteres kék szivacsnak pontosan a közepére landoljanak. A manőver nem mindenkinek sikerült. Néhány ejtőernyős, nem jól számította ki a landolási pontot, ezért a kijelölt zónától pár méterrel arrébb ért földet. Bánszki Tamás az ejtőernyős-válogatott edzője lapunknak elmondta, ilyen körülmények között nem szoktak ugrani, azonban muszáj gyakorolni szeles időjárásban is, mert előfordulhat, hogy egy-egy versenyen hasonló körülmények között kell teljesíteni a feladatot.

– Olyan erős volt a magasban a szél, hogy a földhöz képest úgymond tolatott az ernyőnk – mesélt az ugrási körülményekről Bánszki Tamás. – A kiugrási pontot sokkal nehezebb volt kiszámítani, mint szélcsendesebb körülmények között. Emiatt volt, aki nem úgy landolt, ahogyan azt eltervezte, ezért nulla pontot kapott az ugrásra. Csak néhányunknak sikerült a szivacs közepére pár centiméteren belülre megérkezni –  mondta a válogatott edzője.

A rutinos ejtőernyősök már több mint ötvenezer ugráson vannak túl mégis fontos, hogy gyakoroljanak. A válogatott az előző évekhez hasonlóan több világkupa versenyen vesz majd részt, és nyáron Olaszországban az Európa-bajnokságon is szeretne bizonyítani. Bánszki Tamás arról is beszélt, az ejtőernyős-válogatottat nyolc versenyző alkotja, a megmérettetéseken viszont majd csak öten indulnak el. A csapatot a versenyek előtt jelölik ki. Az ejtőernyősök edzője hozzátette, a világkupa fordulók előtt Kaposújlakra várhatóan már nem, a szolnoki bázison azonban gyakorolnak még. Az ugrásokat a katonai helikopterből vagy a Kaposújlakon is használt An-2-es repülőből hajtják végre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában