Garancia a fiataloknak

2023.03.05. 15:36

Mindent megtesznek a hátrányokkal küzdőkért

A múlt év végéig 7885 fiatal elhelyezkedésében segített a Somogy Vármegyei Kormányhivatal valamilyen formában az Ifjúsági Garancia program keretében. A 2014–2020 programozási időszakban a megállapított támogatás több mint 7 milliárd 634 millió forint volt.

Sonline

Fotó: Kovács Tibor

Az új programozási időszakban az EU elvárásainak megfelelően folytatják az Ifjúsági Garancia Rendszert – immár több elemében is megerősítve. Ennek lényege, hogy a – korábbi 25 év alatti – fiatalok körét kibővítették, így már a 30 év alatti fiatalok számára – akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak (ők a „NEET fiatalok”) – is lehetőség nyílik szolgáltatások, támogatások biztosítására, melyek célja az ő elhelyezkedésük, munkatapasztalat-szerzésük, vagy tanulásuk segítése. Nagyobb hangsúlyt kap, hogy a foglalkoztatási szervezet hatékonyabban érje el a hátrányokkal küzdőket, valamint az eddig még látókörbe nem került inaktívakat. 

Megelőznék a lemorzsolódást 

A program célja, hogy a fiatalok megszólításához és támogatásához szükséges szolgáltatások minél elérhetőbbek legyenek, a helyi együttműködések erősödjenek. Ezt a célt szolgálta az a szakmai egyeztetés is, amit a kormányhivatalban az érintett főosztályok, a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai, továbbá a program tervezési fázisában és sikeres megvalósításában résztvevő 12 szakmai- és civilszervezet, oktatási intézmény vezetői, képviselői részvételével tartottak. Neszményi Zsolt főispán kiemelte, hogy meg kell erősíteni a korai jelzőrendszereket – megelőzendő a lemorzsolódást, illetve elősegítendő a mihamarabbi segítségnyújtást – az oktatási, ifjúsági, szociális, egészségügyi és foglalkoztatási szektorok együttműködésére alapozva. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában