Fotók és videó

2023.03.23. 19:31

Sétányt avatott és családokkal találkozott Novák Katalin somogyi látogatásán

Kétnapos látogatásra érkezett Somogyba Novák Katalin köztársasági elnök, hogy megismerje Somogyország értékeit, és találkozzon az ott élő emberekkel. Reggel Andocson kezdett, majd Balatonbogláron folytatta a körútját, Fonyódon sétányt avatott, majd Somogyváron át Kaposvárra vezetett az útja.

Kovács Gábor

Fotó: Nemeth Levente Foto

Reggel az andocsi Nagyboldogasszony Bazilikát tekintette meg Novák Katalin, ahová „Mária-ruhát” vitt ajándékba, amelyet Nyéky Kálmán plébános atya vett át. A találkozón jelen volt Witzmann Mihály országgyűlési képviselő is. A köztársasági elnök ezután Balatonbogláron koszorúzással emlékezett meg a magyar-lengyel barátság napjáról. A második világháború alatt egyedülálló módon működő lengyel líceum emléktáblája előtt tette tiszteletét a lengyel parlament, a Szejm delegációjának, a lengyel nagykövetnek és Mészáros Miklós polgármesternek kíséretében.  

Fonyódon Hidvégi József polgármester és Móring József Attila országgyűlési képviselő jelenlétében átadta a felújított Szaplonczay Manó sétány első szakaszát, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik a Balatonra. A Fonyódi Kishuszár bandérium tagjai álltak sorfalat, tisztelegve Bélatelep alapítójának és Somogy egykori tisztifőorvosának emléke előtt, aki lerakta a fonyódi fürdőváros alapjait.

– A fonyódi hegy múzeuma a Balaton történetének, és ilyen tájképet nem látni egész Európában – írta körül a látványt ünnepi beszédében Hidvégi József, aki Biró Norberttel, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnökével kalauzolta a köztársasági elnökasszonyt a Balatonnál. 

– Magyarország szépségét egyszerre adják az itt élő emberek és a természeti értékek – jelentette ki Novák Katalin. – Fontos feladatomnak érzem, hogy a világot járva felhívjam a figyelmet hazánk kincseire. Ezek közös pontjaink, ahogyan minden magyar szíve egyformán megdobban a Balaton hallatán. A most felavatott sétányról páratlan módon lehet látni az északi part tanúhegyeit, de ebben a sétányban benne vannak az emberek, mert a találkozásokról szól, arról, hogy el lehet kezdeni beszélgetni.

A vármegye annyi szépséget tartogat, hogy méltán viseli a Somogyország nevet, tette hozzá Fonyódon. Somogyváron találkozott Neszményi Zsolt somogyi főispánnal és  Gyurákovics László polgármesterrel. A programja szerint pénteken egy Dél-Somogyban végződő utazásra indul, Kaposmérőbe, Böhönyére, Csurgóra és Barcsra látogat majd el. 

A gyermekvállalással lesz magyar jövő

Meglepetés vendégként mutatta be Novák Katalint Szita Károly polgármester a város életfa-ünnepségén a Városligetben. Újabb 67 levélke került fel ugyanis az életfákra, most a 2021 novembere és 2022 január vége között született kaposvári gyermekek neveivel. Tizenöt éve kezdték a hagyományt, évente négy ünnepséget tartanak, és már több mint 5500 levél alatt roskadoznak a bronzszobrok. Ahogy lombosodik az életfa, úgy erősödik a kaposváriak közössége, mondta ünnepi beszédében Szita Károly. 

– Nyolc éven keresztül dolgoztam államtitkárként azért a célért, hogy könnyebb legyen gyereket nevelni és családot alapítani – mondta Novák Katalin Kaposváron. – Azt ígérem, hogy köztársasági elnökként is a magyar családok mellett fogok állni a jövőben. 

Pénteken Somogy déli részére látogat Novák Katalin kövesd majd velünk az eseményeket!

A csütörtöki látogatásról további érdekességeket IDE kattintva olvashatsz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában