Borverseny

2023.03.27. 06:55

Horvát gazdák is beszálltak a böhönyei borversenybe

A Böhönyei Borbarátok Köre huszonkettedik alkalommal rendezte meg a térség borversenyét, amelyre ezúttal 132 bor érkezett. Tamás Szabolcs, a kör elnöke elmondta: mára nemzetközivé vált a verseny, mert a horvátországi Sokolovac és Kopelle borászai is elküldték 34 borukat a bírálatra.

Györke József

A horvát települések küldötteit elkísérték a falvak polgármesterei is. A legjobb boroknak kijáró elismeréseket a horvát polgármesterekkel közösen Zsoldos Márta Piroska böhönyei polgármester adta át. Víg Zsolt, a bíráló bizottság elnöke elmondta, hogy az elmúlt két év legjobb borait hozták el ezúttal a borászok a megmérettetésre, magas volt a színvonal, 46 arany oklevél talált gazdára. Bár a sok eső nehezítette a borászok dolgát, a gazdák jó kezeléssel helyrehozták, amit a természet negatívan befolyásolt. Néha érződött a magas cukor és a savhiány. A legjobb helyi borok közül fehérbor-kategóriában Hernesz Imre, vörösbor-kategóriában Cser József kapott elismerést. A térség legjobb direkt termő borát Tamás Szabolcs állította elő. A vidékiek közül Kiskó Lajos vörösbora és Guido Tüscher fehérbora vitte el a pálmát. A GÁ-TÓ-KA (Gáti-Tóth-Katona) borászaté lett a legjobb bor, amit nagy arannyal ismertek el. Ugyancsak övék lett a legjobb rozébor díja is. A legjobb külföldi bor elismerését Stjepan Drveni 2022-es chardonnay bora kapta. Sokan irigyelték Virág Anitát, aki a már hagyományos fődíjat, a faragott hordót nyerte meg. A hagyományos bormustrával párhuzamosan a hölgyeknek pogácsasütő versenyt rendeztek. Bödőné Molnár Irén pogácsája ízlett a legjobban a zsűrinek, így ő nyerte el a díjat.

Hajnalig báloztak 

Csaknem hajnalig tartott a huszonkettedik borászbál Böhönyén. A hagyományos rendezvényen nagy sikert aratott Kárpáti Péter és Kiss Regina társastánc-bemutatója. A kiadós vacsorát követően a résztvevők Böhm János zenéjére táncoltak, és természetesen megkóstolgatták egymás borát és pálinkáját. A tombolasorsoláson ezúttal is értékes díjak találtak gazdára. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában