Helyi közélet

2023.04.23. 15:15

Csaholtak és loholtak a kocsihúzó kutyák Kaszóban

Vágtázó kutyáknak és gazdáiknak rendeztek futóversenyt Kaszóban a hétvégén. Valamennyien a Somogy Zöld Szíve elnevezésű kutyafogathajtó, kutyás futó, és kerékpáros verseny résztvevői voltak. Huszonhét kategóriában indultak.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang R.

Ausztriából, Szlovéniából, Szlovákiából, Szerbiából és Erdélyből is érkeztek versenyzők a különleges versenyre. Köffer Lajos 1997-ben elsők között kezdte a versenyzést.

– Bicikliztem a németjuhászommal, akivel később versenyre is beneveztünk. Nagyon megfogott a kutyafogatos versenyzés és magam is belevágtam – mesélte a kezdeteket a civilben kútfúrással foglalkozó férfi, aki már világversenyeken is indult a kutyáival. Általában hetente kétszer edzenek, novembertől, versenyszezonban háromszor is.

– Vékony, nyurga kutyákkal versenyzünk, jelenleg tíz bevethető és egy kiöregedett kutyánk van – mutatta a fogatokat, amelyeket nemcsak hajtani, hanem befogni is művészet. 

Fotó: Lang R.

Kaszóban huszonhét kategóriában álltak rajthoz a versenyzők, amely annál izgalmasabb volt, minél több kutyát fogtak a háromkerekű hajtókocsik elé. A három és fél kilométeres erdei pályát akár nyolc perc alatt is teljesítették. A fogatok elérték a 40 kilométeres sebességet is

– Gyakran nézik a háromkerekű kocsit az autó tetején, és a kutyák is kuriózumnak számítanak, amikor a városon átsétálunk velük, ahogy az erdei utakra igyekszünk – mesélte Fazekasné Bense Renáta, aki Győrből érkezett. Négy kutyát hoztak magukkal, de csak kettőt fogtak a kocsi elé.

 Kerékpárosok és futók is versenyeztek póráz végére kötve. Fotó: Lang R.

– Harminc évig fociztam és kiöregedtem, kerékpározni és futni kezdtem négy évvel ezelőtt kezdtem a kutyával futni – mondta Vad József, aki válogatottként világversenyekre is kijutott már. Kislánya szinte vele együtt kezdte a versenyzést.

Sz.cs. sz.: száguldás, csaholás, szerelem. 
Fotó: Lang R.

– Napjainkra inkább a kutyás futók és a kerékpárosok lettek többen. Húsz évvel ezelőtt még sokkal több hat-nyolc kutyás fogat versenyzett. – mondta Dér Andrea, a verseny szervezője, aki szeptembertől májusig minden hónapban rendez kutyás versenyeket. Kaszóra az egyik versenyző invitálta a résztvevőket, aki a környéken lakik.


 

Speciális fajtákat tenyésztenek a versenyekhez

A két éves Szofi is a futóversenyre érkezett gazdáival. A kis cocker spániel több versenyszámban is indul.

– A nagylányom öttusázó volt, később kutyával kezdett futni. Neki egy menhelyről hozott husky keverék kutyája van. Ha már itt vagyunk vele, a kisebbik lányommal mi is indulunk – mondta a Dunakesziről érkezett Avarkesziné Varga Szilvia. A versenyre azonban érkeztek kifejezetten a futókhoz és kerékpárosokhoz tenyésztett ebek is.

A European Sled Dog (ESD) egy speciális fajta, amelyeket szánhúzó kutyaversenyekre tenyésztettek ki: husky, agár, és német vizsla keverékek. Ezeket a különleges képességű, nyurga kutyákat is megcsodálhatták az érdeklődők a hétvégi versenyen, amelyre 126 induló nevezett. A fogatok és a többi kutyás induló két perces időeltolódással rajtolt, hogy ne akadályozzák egymást az erdei pályán. Egy-egy fogat indulása komoly csapatmunkát igényelt, mert az ebeket a visszaszámlálás alatt szó szerint vissza kellett fogni.


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában